Belföld

Orbán Viktor nemet mondott Zelenszkij kérésére

rtl.hurtl.hu

2022. március 25. 6:13

Szerinte, amit az ukrán elnök kér, az ellentétes Magyarország érdekeivel.

Elutasította Volodimir Zelenszkij Magyarországgal szemben megfogalmazott kérését Orbán Viktor, mert azok szerinte ellentétesek az ország érdekeivel – közölte a kormányfő sajtósa az MTI-vel.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az ukrán elnök az Európai Tanácshoz intézett videóüzenetet csütörtök este, amiben Zelenszkij egyebek közt Magyarországnak és személyesen Orbán Viktornak üzent.

„Egyszer és mindenkorra el kell döntenetek, hogy kivel vagytok” – mondta Zelenszkij, aki szerint Orbán Viktornak el kell döntenie, hogy támogatna-e további szankciókat, és hogy átengedi-e az Ukrajnának szánt fegyvereket Magyarországon.

Nincs idő tétovázni, dönteni kell

– tette hozzá Zelenszkij.

Havasi Bertalan kiemelte, hogy Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Az állami hírügynökség beszámolója szerint Havasi azt közölte, Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – mondta a sajtófőnök.

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra – mondta.

Orbán Viktor egy Facebookra feltöltött videóban reagált. Azt mondta, 

az urkán elnök szavait megfontoltuk, majd elutasítottuk.


Zelenszkij szavaira Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált. Facebookon közzétett bejegyzésében azt közölte: Megértjük, hogy Ukrajna elnökének Ukrajna és az ukrán emberek a legfontosabbak.

Nekünk viszont Magyarország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb.

Hozzátette, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ezért „ezután sem engedjük át fegyverszállítmányokat hazánk területén. Ezek a szállítmányok ugyanis megsemmisítendő katonai célpontot jelentenének, és mi nem vagyunk hajlandók kockára tenni a magyar emberek életét, biztonságát.”

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Oroszországból származó földgáz- és kőolajszállítás leállítása hazánk energiaellátását lehetetlenítené el, egyúttal a rezsiköltségek drasztikus emelkedésével járna.

Ezért továbbra sem támogatjuk a szankciók kiterjesztését az energiaszállításokra

– mondta Szijjártó Péter.


Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#orbán viktor#oroszország#energia#rezsicsökkentés#nato

Címlapról ajánljuk