Tudomány-Tech

Hogyan kakiljunk helyesen? A szakértő szerint az emberek nagy része rosszul csinálja

rtl.hurtl.hu

2024. május 13. 16:43

„Senki sem érzi magát boldognak, egészségesnek, vagy gyönyörűnek, ha a feneke nem boldog, egészséges és gyönyörű” – vallja az orvosszakértő, aki azt látja, hogy számos embernek a helytelen székelés miatt alakulnak ki egészségügyi problémái.

„A legtöbben kisgyerekként helytelen kakilási technikákat tanultunk meg” – vallja Evan Goldstein orvosszakértő, aki nemrég a Guardian hasábjain osztotta meg székelésügyi meglátásait. Szerinte az efféle szokások miatt alakul ki aranyér, duzzanat, vagy bőrszakadás sokunk alfelén, amely hosszú távon a közérzetünket, és az életminőségünket is befolyásolja.

A jó hír az, hogy sosem késő újratanulni a kakálást.

Goldstein szerint a legtöbb ember elsődleges problémája az, hogy egész egyszerűen túl hosszú ideig üldögél a porcelán trónon. Azt írja: „a nyugati szülők általában csak rárakják kisgyerekeiket a vécére, és hosszú ideig ott ültetik őket, mesélnek, énekelnek nekik, amíg végre meg nem történik a siker”. Szerinte ennek a negatív hozadéka, hogy sok ember számára egyfajta hosszú, „story time” kikapcsolódássá válik a szükséglet intézése: újságot, könyvet olvasnak, esetleg hosszan eltelefonálgatnak a szertartás során.

Ez azért nem jó, mert a hosszú üldögélés során megfeszülnek a fenekünk körüli izmok, amely idővel hozzájárulhat komoly egészségügyi problémákhoz. A szakértő szerint az a legegészségesebb, ha maximum egy percet várunk arra a vécén ülve, hogy megtörténjen, aminek meg kell történnie, majd egy gyengéd, de alapos törlés és kézmosás után hagyjuk el a helyiséget. Ja, és a vécét se felejtsük el elhúzni.

Ha egy perc várakozás után nem jutunk eredményre, akkor hagyjuk az egészet a csudába, és próbálkozzunk később. Fontos, hogy ne erőlködjünk: „minden alkalommal, amikor nyomást helyezünk az itteni izmainkra, sérüléseket és kényelmetlenséget kockázatunk”. Emellett még több gyakori kakilási hibát is felsorol:

  • Túl durva törlés. Fontos, hogy a vécépapírt gyengéden használjuk, nehogy felsértse a bőrt.
  • A kávé és cigaretta kombináció egy klasszikus módszer a bélmozgás beindítására, mivel növeli azoknak a hormonoknak és neurotranszmittereknek a termelését, amelyek beindítják a bélmozgást. Ha azonban erre a módszerre hagyatkozunk, azt kockáztatjuk, hogy a kávé és a cigi nélkül már nem is tudunk rendesen üríteni, mivel teljesen felborult a normális bélmozgásunk.
  • Sokan gyakran inkább visszatartják a kakilási ingert, ami szintén nem jó ötlet: az ürülék ugyanis ilyenkor visszahúzódik, és még több nedvesség szívódik fel belőle. Tehát szárazabb lesz, és nehezebb kitolni.

Amennyiben gyakori probléma, hogy nehezünkre esik üríteni, érdemes felpolcolni talpainkat ahelyett, hogy a földön hagynánk őket. Az emberi evolúció során ugyanis úgy alakultak ki a beleink, hogy a guggolva kakilást preferálják: az angol vécé történelmi léptékben viszonylag új találmány, előtte több ezer évig szinte elképzelhetetlen volt, hogy ülve székeljünk. A talpaink felpolcolásával viszont közelebb kerül testtartásunk abba, amelyet az emberi fejlődés során megszoktak beleink.

Nyitókép: Unsplash

#Tudomány-Tech#orvos#kaki#ürülék#vécé#hiba#egészség#ürítés#kakilás#szokás

Címlapról ajánljuk