Tudomány-Tech

Így lehet 50 felett is jó a szex

rtl.hurtl.hu

2024. május 13. 17:38

Nem szükséges, hogy a szexuális életünk lejtmenetbe kerülünk, ahogy idősebb korba érünk. A fáradtság valóban megölheti a vágyat, de vannak módszerek, amik segíthetnek.

Nagyon könnyű elhinni azt, hogy a szex 50 felett több gonddal jár, mint örömmel, ám nem muszáj, hogy ez igaz legyen, írja cikkében a Guardian. Ebben a korban nemcsak a hormonháztartás átalakulása, hanem az öregedés többi, teljesen természetes hatása, az ízületi fájdalmak, valamint a fáradtság is szerepet játszhat. Gyakran az orvosok sem segítenek, akik hajlamosak meglepetéssel, vagy lemondóan reagálni arra, ha idős pácienseik arról beszélnek, hogy szeretnének nemi életet élni, sőt még élvezni is azt.

A lapnak a 63 éves Suzanne Noble vállalkozó beszélt a témáról, aki bőven 50-en felül indított el egy szex shopot, valamint egy podcastot is, amelyben időseknek ad tanácsokat szakértők segítségével a szexuális életükkel kapcsolatban. Azt mondta: „Számos kihívás áll az idősebbek előtt. De a jó hír az, hogy erre a sok kihívásra sok megoldás is létezik, amelyekkel képesek lehetünk ebben a korban is kielégítő szexuális életet élni.”

A lap felidézi, korábban több tanulmány is kimutatta, hogy az idősek számára az elsődleges probléma a fáradtság: amikor ott a család, a munka, és az ezer kötelesség. Kaye Wellings, a London School of Hygiene and Tropical Medicine szexológus professzora azt mondta: „a szexhez szükség van koncentrációra és energiára. Amikor fáradt vagy, és nincs benne a lelked, akkor nem lesz jó a szex, sőt egyáltalán nem is akarsz szexelni”.

Ebben a korban az emberi test a legfontosabb feladatokra fókuszál, tehát hogy minden adott legyen a munkához, és a szeretteinkkel való törődéshez: a szexuális vágy általában lejjebb csúszik a listán.

A nők számára a menopauza idején a hormonpótló terápia is segíthet, de ez nem válik be mindenkinél. Dr Shahzadi Harper szerint még ösztrogének, és különböző intim testápolók is hasznosak lehetnek a nők számára, ám „önmagában attól nem kapcsolódik fel a szexuális vágy, ha bedobunk egy tablettát, vagy valamilyen krémet használunk”.

A szakértők szerint ebben a korban fontos, hogy meglegyen a saját pihenőidőnk, amikor magunkra és a testünkre fókuszálhatunk. Az önkielégítés is segíthet, illetve az is, ha párunkkal lassan, fokozatosan haladunk: nem ritka, hogy ebben a korban a szexuális vágy csak azután indul be, ha már egy intim helyzetbe kerültünk.

Nyitókép: Pexels

#Tudomány-Tech#szex#idős#kor#menopauza#tanács#egészség#párkapcsolat#intim#szakértő

Címlapról ajánljuk