Tudomány-Tech

Tudja, mi az az AnyDesk? Újabban azzal támadnak a csalók

rtl.hurtl.hu

2024. március 2. 10:49

Vírusirtónak hazudják az AnyDesk programot, amivel valójában át lehet venni számítógépünk, telefonunk kezelését.

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az AnyDesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

Az NVSZ Facebook-oldalán szombaton közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló azt magyarázza, hogy az AnyDesk vírusirtó alkalmazás. Ez azonban nem igaz, az alkalmazással valójában teljes hozzáférést adunk a csalóknak a számítógépünkhöz, vagy a mobiltelefonunkhoz. Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.


A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó. Az NVSZ szerint legyen gyanús: ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre.

A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót, vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét.

A Reggeliben korábban szakértő mondta el, hogyan lehet gyorsan megszabadulni a telefonos csalóktól.


Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#online csalás#csaló#átverés#bank

Címlapról ajánljuk