Tudomány-Tech

A nyilvános wifi veszélyei – Ezekre figyeljen!

Nagy MartinNagy Martin

2024. március 1. 4:53

Nem veszélytelen a vezeték nélküli publikus hálózatok használata: ha nem elég körültekintő, akár az adatai is rossz kezekbe kerületnek. Összeszedtük, mire érdemes figyelnie, amikor nyilvános wifit használ, hogy biztonságosan netezhessen.

„Mi a wifi jelszó?” – sokan teszik fel ezt a kérdést szinte azonnal, amint betérnek egy étterembe vacsorázni, vagy miután bejelentkeznek egy szállodába. Számos helyen, például vonaton, bevásárlóközpontban vagy egy külföldi utazás alkalmával is előfordulhat, hogy nyilvános wifi használatára kényszerülünk, mert információra van szükségünk. Azonban bármennyire kényelmes is nyílt wifihálózatot használni,

ilyenkor körültekintőnek kell lenni, mert adataink könnyen veszélybe kerülhetnek.

Ez pedig hatványozottan igaz azokra, akik utazás közben, nem otthonról dolgoznak. Szinte minden kávézóban, üzletben vagy repülőtéren van már nyilvános wifi, ami megkönnyítheti a munkavégzéshez, banki ügyintézést és vásárlást, ám kevesen gondolnak bele, hogy ilyenkor még a a legtapasztaltabb szakemberek is sebezhetővé válnak a kibertámadásokkal szemben. 

Mit a teendő azonban akkor, amikor nincs más mód a netezésre? Mutatunk pár tippet, amelyekkel biztonságosabban böngészhet, amikor nyilvános wifit használ. 

Használjon VPN-t!

Ha valaki kártékony szándékkal csatlakozik egy hálózatra, és mi ugyanarra lépünk fel, úgy könnyen támadás áldozataivá válhatunk. A kiberbűnözők a legkülönfélébb helyeken hozhatnak létre hamis, ám valódinak látszó wifi hozzáférési pontokat. Így rávehetik a gyanútlan felhasználókat arra, hogy csatlakozzanak a hálózathoz, majd úgynevezett közbeékelődéses támadásokkal (Man-in-the-middle attack – MITM) ellophatják az adataikat. A támadás lényege, hogy a felhasználó és a kiszolgáló közötti kommunikációba csatlakozik egy illetéktelen harmadik fél, aki

hozzáférhet jelszavakhoz, üzenetváltásokhoz, böngészési előzményekhez, hitelkártyaadatokhoz vagy egyéb személyes információkhoz is.

A nyilvános hálózaton nagyobb kockázatot jelentenek az ilyen támadások, ezek elkerülésére azonban jó módszer lehet a virtuális magánhálózatok, közismertebb nevükön VPN-ek használata. Egy ilyen eszköz végpontok között titkosítja a forgalmat, megakadályozva azt, hogy ellopják az adatait például akkor, amikor egy kávézóban nyilvánosan elérhető hálózaton dolgozik. 

Fontos, hogy az igényeink szerint válasszunk az egyes szolgáltatások közül, mivel rengeteg fajta VPN létezik: vannak kifejezetten munkavégzéshez, vagy mondjuk streaminghez ajánlott programok. Akadnak ingyenes szolgáltatások is, de a legjobb, legmegbízhatóbb védelemért érdemes kiadni havi pár ezer forintot.

A nyilvános wifi veszélyei – Ezekre figyeljen!
Fotó: Armin Rimoldi / Pexels

Ezekre érdemes odafigyelni nyilvános wifinél

Veszélyt jelenthet, ha úgy csatlakozunk egy nyilvános wifire, hogy nem is tudunk róla. Ez olyankor történhet meg, amikor az eszközünk egy helyen korábban már csatlakozott egy hálózathoz, majd magától újból hozzáférne, miután elmentette azt. 

Ezért érdemes beállítani, hogy az eszköz egyáltalán ne csatlakozzon automatikusan a wifire. 

A számítógépeken és laptopokon a hálózatfelderítés és fájlmegosztás kikapcsolása is ajánlott, így mások nem fognak tudni csatlakozni az eszközéhez, ami publikus hálózaton szintén kockázatos. A hálózatfelderítés funkciót Windows operációs rendszeren a Vezérlőpulton > Hálózati és megosztási központ  > Speciális megosztási beállítások fül alatt pipálhatja ki. 

Összeszedtük, mire érdemes még odafigyelni:

  • Ha már nem használja a készüléket, akkor a wifiről is mindig csatlakozzon le.
  • Számítógépén, laptopján használjon vírusirtót, engedélyezze a tűzfalakat.
  • Nyilvános hálózaton körültekintően netezzen, ne intézzen banki ügyeket, az online vásárlást és mindent, ami a jelszavuk megadásával jár.
  • Adatait nagyobb biztonságban tudhatja, ha csak böngészésre használja az internetet nyílt wifin, és csak olyan oldalakat látogat, amelyek biztonságosak.

Miből lehet tudni, hogy egy weboldal biztonságos?

A biztonságos oldalakat jelenleg egy kis lakat is jelzi a böngészősávban, de emellett ma már számos megoldást találunk arra, hogy egy weboldal hitelességét ellenőrizni tudjuk. A Google Biztonságos Böngészés felületén lehetőségünk van az adott weboldal URL címének beillesztésével ellenőrizni, hogy a keresett webhely biztonságos-e. Egy másik, széles körben elterjedt módszer a weblapok biztonságának ellenőrzésére a HTTPS protokoll vizsgálata. Amikor egy URL címet írunk be a böngésző keresősávjába, mindig találkozunk a HTTP nevű összetevővel, melynek biztonságosabb verziója a HTTPS. A protokoll biztosítja azt, hogy a webszerver és a felhasználó böngészője közötti kapcsolat titkosított legyen, védettséget nyújtva a lehallgatástól.

Ha mód van rá, a publikus wifi helyett jó alternatíva a mobil hotspot, vagyis amikor például egy okostelefonról osztunk meg magunknak mobilnetet, így nem kell egy kockázatosabb, nyílt hálózatot használnunk a laptopunkon vagy más eszközön. 

Megfelelő biztonsági protokollok ellenőrzése

A vezeték nélküli hálózatok beállításánál több biztonsági protokoll létezik, amelyek az adatok titkosításáért felelnek, azonban nem mindegyik biztosít elegendő védelmet. A WEP (Wired Equivalent Privacy) és a WPA (Wi-Fi Protected Access) egyértelműen elavultnak számítanak, használatuk nem javasolt, mert esetükben komolyabb technikai tudás nélkül is könnyen feltörhető a hálózat. Helyettük ajánlott a legújabb, WPA3-as szabvány, vagy a ma még általánosan alkalmazott WPA2 használata. 

Ha nincsen megadva semmiféle biztonsági protokoll, akkor jó okunk van aggódni, ilyenkor semmiképpen se használjuk a nyilvános hálózatot. Hogy ezt leellenőrizze, Windows rendszeren a Beállítások > Hálózat és Internet > Állapot fül alatt keresse meg az adott hálózat nevét, majd kattintson a tulajdonságokra. A biztonsági protokoll típusát mobilon is meg tudja nézni, ha megnyitja az egyes hálózatok részleteit. 

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

 

#Tudomány-Tech#wifi#nyilvános wifi#internet#biztonság#hálózat#kiberbiztonság#kibertámadás#tech#ma

Címlapról ajánljuk