Tudomány-Tech

Bivalyerős lesz az otthoni wifi ezzel az egyszerű trükkel

rtl.hurtl.hu

2024. február 23. 4:50

Akadozik az otthoni wifi, hiába szól az előfizetése óriási sávszélességre? Megoldható a wifijel erősítése házilag? Mutatunk pár egyszerű trükköt, ezekkel bivalyerős lesz a vezeték nélküli internetkapcsolata.

 

Sokszor tapasztaljuk, hogy hiába szól az előfizetésünk óriási sávszélességre, a lakásban végül mégiscsak akadozik a wifi. Kevés frusztrálóbb dolog van annál, mint amikor a nap végén valaki megnézne egy YouTube-videót vagy egy filmet, de csak a körbe-körbe járó töltőcsíkot tudja bámulni. Azokról nem is beszélve, akik otthonról dolgoznak, esetükben

a munkavégzést is gátolhatja a lassú wifi.

Mit a teendő tehát, ha akadozik a wifi, függetlenül attól, hogy milyen internetszolgáltatónál vagy csomagban vagyunk, vagy hány eszközt csatlakoztatunk egyszerre? – tehetnénk fel a kérdést. 

A vezeték nélküli internet sebességét és a jel erősségét számos tényező befolyásolja, de néhány apró változtatás az otthonunkban nagy különbséget jelenthet az internetkapcsolat minőségében. 

Mutatunk pár egyszerű tippet és trükköt, amelyekkel sok bosszúságot spórolhat meg.

A wifijel erősítése házilag: mi befolyásolja a wifi sebességét, és mit érdemes tenni, ha akadozik?

Az IFLScience cikke szerint a router közelébe helyezett tárgyak jelentősen befolyásolhatják a jelek terjedését. A vezeték nélküli hálózatnak nem tesz jót a víz, ráadásul ez nem csak a négy fal között okoz problémát. Ha esik az eső, akkor a vízcseppek elnyelhetik a jelek egy részét, ami a lefedettség romlásához vezethet nyílt térben. A lakásokban jellemzően a víztartályok, például az akváriumok okozhatnak ilyet problémát.

Fontos, hogy mielőtt bármit is tennénk, végezzünk internetes sebességmérést, hogy megállapítsuk: tényleg olyan rossz a wifi-jel, vagy csak mi érezzük annak? Ide kattintva lefuttathat egy ilyen tesztet, ami segíthet eldönteni, hogy mennyire ludas a problémában maga a szolgáltató.

A routert emellett nem érdemes nagyobb tükrök, fémből készült tárgyak mellé helyezni, ezeknek a felületéről ugyanis visszapattan a jel. A nagyméretű tárgyak is akadályozhatják a jelek terjedését, ezért fontos, hogy a routert semmiképpen se tegyük bútorok, mondjuk a kanapé mögé vagy az asztal alá. Helyette

törekedjünk arra, hogy a szoba közepére helyezzük, lehetőleg minél magasabbra. 

Mint arra a CNET technológiai- és fogyasztói elektronikai szakportál is rámutat, a router antennája körkörösen sugározza a jelet. Ha például a fal mellé, a sarokba tesszük, akkor a lefedettség jelentős része a lakáson kívülre, jóformán a szomszédhoz kerül, vagy egyenesen az utcára küldjük a jelet. Így az a legjobb, ha a ház központi részében, egy magas helyen kap helyet a router, mondjuk egy könyvespolcon. Persze van, akinél ez a megoldás problémásnak bizonyulhat, de mindenképpen megéri, hiszen így érhető el a legoptimálisabb jelszórás. Emellett ügyeljen arra is, hogy ne legyen letakarva a router.

A router elöregedése, a bluetooth-os eszközök, sőt még a mikró is zavarhatja a wifijelet

Meglepő lehet, de még a mikrohullámú sütők is zavarhatják a wifijelet. A mikrohullámok gyakorlatilag rádiójelet termelnek, 2,4 GHz-os frekvencián, ami megegyezik wifiével. Így ne lepődjön meg, ha a vacsora megmelegítése közben átmenetileg szakadozik a kapcsolat bizonyos eszközökön.

Hasonlóképpen a bluetooth-os készülékek, például a vezeték nélküli fejhallgatók vagy hangszórók is okozhatnak fennakadásokat, ezeknél ugyancsak a távolság a kulcsfontosságú: annál több zavart fog tapasztalni, minél közelebb tartja ezeket a tárgyakat a routerhez. De más elektronikus készülékek is zavarhatják a jelet, mint például a tévé, a számítógép vagy a babamonitor, ezektől sem árt távolságot tartani. 

Ugyanezen okból bajok forrásai lehetnek még a vezetékes telefonok, noha ilyenből bizonyára már keveseknek van otthon. Mindemellett természetesen a routerünk elöregedése is állhat az akadozó wifikapcsolat hátterében: a szakemberek azt ajánlják, hogy négy-öt évente mindenképp érdemes újat venni. Ha tehát internetezés közben azt tapasztalja, hogy bizony a kábelen jobban jön a jel, akkor vélhetően itt az ideje a router cseréjének!

Hozzászólna?

Nyitókép: Getty Images

 

#Tudomány-Tech#wifi#internet#internetszolgáltató#akadozik#lassú#net#tipp#trükk#tech#ma

Címlapról ajánljuk