Tudomány-Tech

Ön is szokott csatlakozni nyilvános wifihez? Ne tegye!

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 17:37

Itt a nyár, egyre többet vagyunk kerthelyiségekben, különböző szálláshelyeken, ahol előszeretettel használjuk a nyilvános wifit. Szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ez nagyon veszélyes lehet, ugyanis lehetővé teszi, hogy csalók kémkedjenek utánunk, és fertőzzék a készülékeinket. A nyilvános wifinél ráadásul van rosszabb is, amit szinte mindennap használunk: az USB. Mutatjuk a védelemhez szükséges teendőket.

A kiberbűnözők zsarolóvírus-támadásokkal fertőzhetik meg eszközeit – és ezt könnyebben megtehetik, ha a felhasználó elhanyagolja a virtuális magánhálózatok (VPN) használatát, miközben nyilvános wifihálózatra csatlakozik – figyelmeztet a Sun.

A zsarolóprogramok olyan rosszindulatú szoftverek, amelyek lehetővé teszik a kiberbűnözők számára, hogy blokkolják az áldozat hozzáférését az eszközükhöz. A hackerek úgy is megfertőzhetik az eszközt, hogy kémprogramok segítségével figyelik az eszköz tevékenységét, és információkat szolgáltatnak harmadik félnek. 

A tolvajok ezeket a támadásokat gyakran arra használják, hogy váltságdíjat követeljenek az áldozattól a kártevő eltávolításáért.

Így védekezhet kibertámadás ellen

A támadások azonban megelőzhetők néhány módszerrel – egyebek mellett a VPN-ek használatával. Ez a legjobb eszköz a felhasználó megvédésére még akkor is, ha nyilvános wifihálózatokhoz csatlakozik, mert védi az IP-címét és biztonságos böngészést tesz lehetővé.

A VPN úgy védi meg a felhasználó személyes adatait és információit, hogy aktiváláskor megváltoztatják a számítógép, laptop, táblagép vagy mobil „címét”, így nagyban megnehezítik, hogy a csalók nyomon kövessék online tevékenységét.

Ön is szokott csatlakozni nyilvános Wifi-hez? Ne tegye!
Fotó: pexels

Az USB-k miatt is nagy veszélynek vagyunk kitéve

Bár a nyilvános wifihálózat használata elég veszélyes, van egy másik szarvashiba is, amit a gyanútlan felhasználó elkövethet: a Keeper Security szakértői arra figyelmeztetnek, hogy soha ne dugjunk be ismeretlen USB-t a számítógép portjába. Egy véletlenszerűen kiválasztott USB rosszindulatú szoftvereket tartalmazhat, így veszélybe sodorhatja a készüléket, és a kiberbűnözők pillanatok alatt hozzáférhetnek adataihoz.

Szakértői tippek további extra védelemhez

A VPN használata és a véletlenszerű USB-meghajtók elkerülése mellett a Keeper Security más tippeket is adott, hogyan védjük meg eszközünket a feltöréstől:

  • Kerüljük a gyanús linkeket és mellékleteket. A csalók gyakran küldenek ilyeneket adathalász SMS-ekben vagy e-mailekben, hogy sürgősnek tűnő üzenettel csapják be az áldozatokat. A kiberbűnözőktől származó ismeretlen linkek vagy mellékletek azonnal elkezdik a rosszindulatú szoftverek letöltését a készülékére, amint rájuk kattintanak. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy soha ne kattintsunk olyan linkekre vagy mellékletekre, amelyekre nem számítottunk.
  • Tartsuk naprakészen a készülék operációs rendszerét. A szoftver- és alkalmazásfrissítések tartalmazhatnak biztonsági intézkedéseket az ismert problémák és sebezhetőségek kezelésére, hogy megvédjék a készüléket a támadásoktól. 
  • Soha ne töltsünk le alkalmazásokat gyanús webhelyekről.

Nyitókép: pexels

#Tudomány-Tech#wifi#usb#nyilvános wifi#kiberbűnözés#adathalászat#mobiltelefon#okostelefon#csalók

Címlapról ajánljuk