Tudomány-Tech

Így turbózhatja fel az otthoni wifit – hasznos trükk, mégis kevesen ismerik

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 4:50

Akadozik és lassú az otthoni wifi? A vezeték nélküli hálózatok teljesítményének növeléséhez elengedhetetlen a router megfelelő beállítása. Mutatunk egy hasznos trükköt, amit kevesen ismernek, pedig gyorsabbá teheti az internetezést. És még csak hozzá sem kell nyúlni a routerhez.

Igencsak frusztráló tud lenni, ha akadozik vagy belassul az otthoni wifi. Azoknak pedig különösen nagy fejfájást okozhat, akik otthonról dolgoznak, hiszen őket a munkavégzésben is gátolhatja. A vezeték nélküli hálózatok teljesítményét számos tényező befolyásolja, a hiba pedig nem mindig a szolgáltatóban keresendő.

Mutatunk egy hasznos módszert, amit sokan nem ismernek, pedig gyorsabbá teheti az otthoni wifit.

Hova helyezzük a routert?

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hova érdemes elhelyezni a routert. Az eszközt alapvetően a ház központi részére kívánatos telepíteni, amennyiben adottak a körülmények, hogy a jel minél egyenletesebben terjedjen szét. És lehetőleg minél magasabbra, például egy könyvespolcra vagy szekrényre, a plafon közelében.

Meglepő lehet, de a mikrohullámú sütők és bluetooth-os készülékek, például a vezeték nélküli fejhallgatók vagy hangszórók is zavarhatják a wifi jelet, ezeket nem árt elpakolni a router közeléből. De természetesen az eszköz elöregedése is okozhat akadozó kapcsolatot, azért pár évente érdemes megfontolni a beruházást egy újabb, jobb minőségű modellre. Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Mindezek túl azonban a megfelelő router kiválasztása, és nem utolsó sorban a beállítása is kulcsfontosságú szerepet játszik a jelminőség és az átviteli sebesség javításában. 

Rejtett probléma is lassíthatja az otthoni wifit, de van rá megoldás

A routerek ára az utóbbi években jelentősen csökkent. Már akár tízezer forinttól lehet kapni olyan modelleket, amelyek a felhasználók hétköznapi igényeit kiszolgálják. Az eszközök gyári beállításai azonban a legtöbb routernél nem mindig a legjobbak, ami akár az otthoni hálózat teljesítményét is gyengítheti. 

A legtöbb routerhez két frekvenciasáv érhető el: a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai is. Az előbbi nagyobb hatótávolságú, az akadályokon is könnyebben tud áthatolni, legyen szó falakról vagy emeletekről – éppen ezért a többszintes, nagyobb házakban lehet kívánatos opció. Hátránya, hogy zsúfoltabb, ami lassabb adatátvitelt eredményez, ráadásul több zajjal és interferenciával kell számolnunk, beleértve a már korábban említett Bluetooth-eszközöket is.

Ajánló: A nyilvános wifi veszélyei – Ezekre figyeljen!

A modern routerek többsége által támogatott 5 GHz-es sáv viszont nagyobb átviteli sebességre képes, mivel kevésbé túlterheltek a csatornái. Azonban rosszabban hatol át az akadályokon, így nagy általánosságban azt mondhatjuk, hogy egy adott szobában vagy helyiségben működhet jobban. Magyarán: ha nagyobb, stabilabb sávszélességre van szüksége és eszközei támogatják, akkor érdemes az 5 GHz-es sávot használni, de ha a lefedettség a fontosabb számára, akkor maradjon a 2,4 GHz-esen.

Hogyan változtassunk frekvenciasávot?

Hogy átállítsa a frekvenciasávot 2,4,-ről 5 GHz-re, be kell jelentkeznie a router konfigurációs felületére. Ezt általában úgy tudja elérni, hogy beírja egy böngészőjébe a 192.168.1.0 vagy a 192.168.1.1 címet, ha egyik sem működik, keressen rá a router márkájára és tájékozódjon a gyártó weboldalán. Az eszköz dobozán vagy használati útmutatóján rajta kell lennie a bejelentkezési adatoknak (felhasználónév és jelszó), amennyiben nem változtatta meg korábban, úgy ezekkel tud belépni. Amennyiben a router egy adott internetszolgáltatótól származik, akkor érdemes előkeresni a tőlük kapott papírokat, esetleg a telefonos ügyfélszolgálatukat felkeresni, ha problémája adódik. Elfelejtett jelszó esetén a reset gomb is segíthet, amelynek megnyomásával a router visszaáll a gyári beállításokra.

Ha sikerült belépnie, akkor keresse meg a Wireless Settings (Vezeték nélküli beállítások) vagy hasonló nevű menüpontot, ahol megtalálja az aktuálisan használt csatorna konfigurációját. Ezután már csak a beállításokat kell elmenteni és újraindítani a routert. Fontos megjegyezni, hogy 

minden eszköz és otthon más és más, a frekvenciasávok váltogatása nem garancia a hálózat teljesítményének fokozására. 

Ha nem tapasztal javulást, akkor az is lehetséges, hogy olyan elavult routert használ, amelyik csak a 2,4 gigahertzes sávot képes fogni. 

Hogyan válasszunk csatornát?

A frekvenciasáv átállítása mellett a másik legfontosabb beállítás a csatornaválasztás,a környékünkön lévő egyéb hálózatok ugyanis ugyanazokon a csatornákon osztoznak, így előfordulhat, hogy némelyiken túl nagy forgalom alakul ki. Noha a szolgáltatótól kapott routerek általában egész ügyesen, maguktól kiválasztják a legmegfelelőbb csatornát, azok manuális beállítása jelentősen javíthatja a vezeték nélküli hálózat teljesítményét. 

A lényeg röviden: ha kevesebben használnak egy csatornát (channel), akkor hatékonyabb wifihez juthatunk. A csatornák zsúfoltságának ellenőrzéséhez és a pontos beállításhoz azonban szükség van egy telefonos applikáció (WiFi Analyser) letöltésére, ilyenből számos elérhető az Apple vagy a Google alkalmazásboltjaiban. 

A program segítségével kideríthető, hogy mely csatornák kevésbé zsúfoltak, érdemes azok valamelyikére beállítani a sugárzást. A 2,4 GHz-es sávban általában 14, az 5 Ghz-esben pedig ennél jóval több csatorna található, ezek közül kell manuálisan kiválasztani a legszellősebbet. Ebben segít az applikáció, ami megmutatja, melyik csatorna telített. Így a felhasználónak csak annyi dolga lesz, hogy kiválasztja azt a csatornát, amelyiket a legkevesebb hálózat használja. 

Miután kiválasztotta az új csatornát, ne felejtse el menteni a változtatásokat. Ha mindent jól csinált, akkor plusz sebesség mellett még extra hatótávot is nyerhet. A router beállítását követően nyugodtan eltávolíthatja az appot is. Fontos megjegyezni, hogy a konkrét lépések és menüpontok a router típusától függően változhatnak, de szinte mindig a Wireless Settings (Vezeték nélküli beállítások) vagy hasonlónál keresendők. 

Nyitókép (illusztráció): Pixabay

#Tudomány-Tech#otthon#wifi#hálózat

Címlapról ajánljuk