Tudomány-Tech

Meghalt Pavlics Ferenc, a NASA holdjáróinak magyar tervezője

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 15. 15:02

96 éves korában elhunyt Pavlics Ferenc, akinek vezetésével az Apollo-program holdjáró autói készültek.

Elhunyt Pavlics Ferenc magyar származású mérnök, akinek neve egybeforrt a NASA Apollo-programjának holdautóival. A halálhírt a Santa Barbarában letelepedett mérnök unokahúga közölte a nyugat.hu-val.

Pavlics 1928-ban született a Vas megyei Balozsameggyesen (mai nevén: Meggyeskovácsi), a szombathelyi Faludi Ferenc Reálgimnáziumban érettségizett, ami után 1950-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát.

1956-ban az Egyesült Államokba disszidált. Tanulmányait a Michigani Egyetemen folytatta, miközben 1957-ben a General Motors kutató-fejlesztő részlegén kapott állást. Az amerikai űrporgram beindulása után a NASA a General Motors-t bízta meg a holdjárók kifejlesztésével.

A holdjárók atyja

Pavlics műszaki igazgatóként az Apollo-15, -16 és -17 küldetések holdautóinak (Lunar Roving Vehicle, LRV) tervezéséért és kivitelezéséért felelt. A NASA speciális kerekekkel felszerelt holdjárói máig az egyetlen négykerekű járművek, amiket űrhajósok egy másik égitest felszínén vezettek. 1971-ben a NASA külön kitüntetéssel ismerte el Pavlics munkája fontosságát.

Meghalt Pavlics Ferenc, a NASA holdjáróinak magyar tervezője
Eugene Cernan, az Apollo-17 küldetés parancsnoka a Hold felszínén autózik 1972. december 11-én – Fotó: Harrison H. Schmitt / NASA

Az Apollo-program vége után Pavlics a hibrid hajtású és üzemanyagcellás járművek kutatása felé fordult. Részt vett a Santa Barbara-i elektromos meghajtású autóbusz-hálózat kifejlesztésében. 2000-ben aranydiplomát, 2010-ben gyémántdiplomát kapott a Műegyetemen, 2005-ben a magyar autógyártás 100. évfordulóján a Műegyetemen megtartott ünnepség díszvendége volt.

2008. március 15-e alkalmából megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést. 2010-ben a Magyar Mérnöki Kamara tiszteletbeli tagjává választották, a szervezet Gépészeti Tagozata pedig Botka Imre-díjjal ismerte el munkásságát.

Nyitókép: Both Előd / Wikipedia Commons

#Tudomány-Tech#tudomány#Pavlics Ferenc#nasa#Apollo#holdjáró#holdautó#mérnök#elhunyt#meghalt#halál

Címlapról ajánljuk