Tudomány-Tech

Oltással megelőzhető betegségben halt meg négy csecsemő Belgrádban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 31. 15:50

Fertőző szamárköhögésben betegedett meg hetven kisgyerek Belgrádban, több mint ötvenen kórházban vannak, négy kisgyerek belehalt a védőoltással megelőzhető betegségbe.

Négy gyerek belehalt a fertőző szamárköhögésbe, egy pedig életveszélyes állapotban, lélegeztetőgépen van Belgrádban, közölte a belgrádi Anya- és Gyermekvédelmi Intézet igazgatóhelyettese szerdán.

Vladislav Vukomanovic a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) nyilatkozva rámutatott, hogy a néhány hónapos babák vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők még nem kapták meg a szükséges védőoltást. Hetven kisgyereknél azonosították a betegséget, közülük több mint ötvenen kórházban vannak, írja az MTI.

Az orvos felhívta a figyelmet arra, hogy 

a szamárköhögés védőoltással megelőzhető, a megbetegedések magas száma viszont éppen arra mutat rá, hogy sokan nem oltatják be a gyermekeiket.

Snezana Rsovac tüdőgyógyász korábban a belgrádi NIN hetilapnak nyilatkozva hívta fel a figyelmet arra, hogy a betegség különösen veszélyes az újszülöttekre: minél idősebb ugyanis egy gyerek, annál kevésbé valószínű, hogy súlyos állapotba kerül.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt Szerbiában 2023-ban 909 szamárköhögéses megbetegedést jegyeztek fel, míg 2022-ben egyetlen egyet sem regisztráltak. Az utóbbi évek legmagasabb esetszáma 29 volt 2018-ban. Ráadásul nemcsak Szerbiában, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma.

A szamárköhögés (pertussis) rendkívül súlyos betegség, ami olyan erőltetett, gyerekek számára kínzó köhögéssel jár, ami sok esetben oxigénhiányhoz vagy akár halálhoz is vezethet. A Bordetella pertussis nevű baktérium okozta betegség tünei közé tartozik még a hőemelkedés, orrfolyás és torokfájás is, de a legjellemzőbb tünet az egyre erősödő, nem múló köhögés. Minél hamarabb születik diagnózis, annál hamarabb tudják megkezdeni az antibiotikumos kezelést.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke korábban arra figyelmeztetett, hogy a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet. Elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve azok a felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent.

Magyarországon kötelező védőoltást kapnak a csecsemők, majd később még egy emlékeztető oltást. Ennek köszönhetően nálunk a betegség már évtizedek óta egyáltalán nem fordul elő, mert kialakult a nyájimmunitás. Ez utóbbi azt jelenti, hogy azokat sem fenyegeti a veszély, akiknél a védettség szintje csökkent, mert nincs a környezetében olyan beteg, akitől elkaphatná a fertőzést. Az viszont előfordulhat, hogy valaki behurcolja a fertőzést az országba, és ha a környezetében nem oltott, gyenge immunrendszerű, vagy lecsökkent védettségű személlyel találkozik, akkor az a fertőzést elkaphatja, ezért szórványos esetek, vagy akár több fertőzés is előfordulhat Magyarországon is.

Nyitókép: Ute Grabowsky/Photothek via Getty Images

#Tudomány-Tech#egészség#család#gyerek#fertőző#betegség#járvány#szamárköhögés#szerbia#belgrád#tudomány#orvostudomány

Címlapról ajánljuk