Életmód

Visszatérhet a szamárköhögés Magyarországra

rtl.hurtl.hu

2024. január 12. 6:52

Olyan kínzó köhögéssel járhat, ami sok esetben oxigénhiányhoz vagy akár az élet elvesztéséhez is vezethet. 

Szamárköhögés-járvány terjed Szerbia-szerte, 2023 végéig csaknem ezer esetet jelentettek, de Horvátországban és Montenegróban is folyamatosan nő a betegek száma. A szerb hatóságok szerint a helyzet aggodalomra ad okot, a betegség ugyanis korábban szinte már eltűnt. Létezik ellene védőoltás is, ám a szülők egyre gyakrabban utasítják el, hogy gyermekük védőoltást kapjon, számolt be az InfoRádió.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a fertőzés Magyarországon is újra megjelenhet, elsősorban a legyengült immunrendszerű gyerekek lehetnek veszélyben, illetve azok a felnőttek, akiknek a védettsége már csökkent. Hozzátette: a szamárköhögés rendkívül súlyos betegség, ami olyan erőltetett, gyerekek számára kínzó köhögéssel jár, ami sok esetben oxigénhiányhoz vagy akár az élet elvesztéséhez is vezethet. Magyarországon kötelező védőoltást kapnak a csecsemők, majd később még egy emlékeztető oltást. Nálunk a betegség már évtizedek óta egyáltalán nem fordul elő, mert kialakult a nyájimmunitás, azokat sem fenyegeti a veszély, akiknél a védettség szintje csökkent, mert nincs olyan beteg, akitől elkaphatná a fertőzést – magyarázta a gyermekorvos.

Havasi Katalin szerint az viszont előfordulhat, hogy valaki behurcolja a fertőzést az országba, és akkor ha a környezetében nem oltott, gyenge immunrendszerű, vagy lecsökkent védettségű személlyel találkozik, akkor az a fertőzést elkaphatja, és ezért

szórványos esetek vagy akár több fertőzés is előfordulhat Magyarországon is.

Karácsony előtt számolt be róla a Fókusz, hogy az orvosok szerint ismét rekordsebességgel terjed a koronavírus. A leginkább elterjedt változat tavaly óta az Omikron, melynek alvariánsa az Eris – a szakemberek szerint hazánkban most ez terjed:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#köhögés#egészség#szamárköhögés#betegség#gyerekorvos#gyerekbetegség

Címlapról ajánljuk