Tudomány-Tech

Pusztítanak a gombás betegségek, rengeteg ember életét vehették el

rtl.hurtl.hu

2024. január 13. 11:36

Egy új tanulmány szerint a gombás megbetegedések okozta halálesetek száma világszerte a duplája lehet annak, mint amit korábban becsültek.

Egy új tanulmány szerint a gombás megbetegedések okozta halálesetek száma világszerte éves szinten 3,75 millióra emelkedett, ami a korábbi becslések duplája, számolt be a MedicalXpress a Lancetben megjelent A súlyos gombás betegségek globális előfordulása és halálozása című tanulmány alapján alapján.

David Denning, a Manchesteri Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora több mint 80 ország adatai alapján évente mintegy 6,55 millió olyan esettel kalkulált, amikor gombás betegség közrejátszott az élet elvesztésében.

Bár a gombás megbetegedéseknek több oka van, a frissített halálozási adatok mellett eltörpülnek az egyéb, egyetlen kórokozó okozta halálesetek: hatszor több embert ölnek meg, mint a malária, és majdnem háromszor annyit, mint a tuberkulózis. A világ több mint 300 szakembere működött együtt azért, hogy tisztább kép alakuljon ki a gombás megbetegedések tendenciáiról. Denning professzor szerint a korábbi becslések pontatlanok voltak, mivel sok gombás betegség súlyosbítja a már meglévő, gyakran súlyos betegség lefolyását, így például a leukémia vagy az AIDS esetében.

A tanulmány szerint a gombás megbetegedésekkel összefüggésbe hozható halálesetek mintegy 68 százalékának, azaz 2,55 millió ember halálának közvetlen oka a gombás betegség lehetett.

Mintegy 1,2 millió haláleset (32 százalék) hátterében más alapbetegség állt, amelyhez a gombás megbetegedés is hozzájárult. Denning professzor szerint a világszerte 3,23 millió krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) bekövetkezett haláleset mintegy harmada az Aspergillus gombafertőzéshez köthető. 2019-ben 1,2 millió ember halálának okaként a tüdőtuberkulózist jelölték meg, a szakember becslése szerint ezek közül akár 340 ezer (28 százalék) haláleset mögött valójában gombás megbetegedés állt.

A becslések szerint 2020-ban a világszerte jelentett 311 594 leukémiás halálesetből 14 ezer(4,5 százalékra) aszpergillózisra vezethető vissza, néhány pedig más gombás fertőzésekre. A tüdő- és hörgőrák éves halálozási száma 1,8 millió, az új becslés szerint ezek közül 49 ezer esetben (2,7 százalék) ugyancsak az aszpergillózisnak volt szerepe.

A candida komoly problémát jelent az intenzív osztályokon, a komplex műtéti betegeknél, a cukorbetegeknél, a daganatos betegeknél és a veseelégtelenségben szenvedőknél, valamint a koraszülötteknél is. A kutatók becslése szerint évente mintegy 1,57 millió ember szenved világszerte candidás véráram-fertőzésben vagy invazív candidiasisban, amely 995 ezer halálesettel hozható összefüggésbe globálisan.

Denning professzor elmondta: korábbi becsléseik szerint az éves halálozás 1,5-2 millió fő volt, most azonban úgy találták, hogy a gombás fertőzésben vagy azzal összefüggésben elhunytak valószínűsíthető száma ennek kétszerese, körülbelül 3,75 millió fő.

Új fertőtlenítőszerek és új antibiotikum-stratégia kell a kórházi fertőzések hatékony megakadályozásához – ezt az egészségügyi államtitkár mondta decemberben az RTL Híradónak. Szakértők szerint az új tisztítószereken kívül jóval több takarítóra és nővérre is szükség lenne. A Független Egészségügyi Szakszervezet közben arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg nincs hivatalos adat a munkavédelmi statisztikában a kórházi fertőzéseket elkapó egészségügyi dolgozók számáról:


Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#gomba#betegség#kutatás#egészség

Címlapról ajánljuk