Tudomány-Tech

Hónapokkal a COVID-fertőzés után is agykárosodásra utaló jeleket mutattak ki egyes személyeknél

rtl.hurtl.hu

2023. december 23. 15:14

Ami döntő fontosságú lehet, hogy azoknál a betegeknél, akik a fertőzés akut fázisában neurológiai működési zavart mutattak, szembetűnőbb volt az agykárosodásra utaló jelek jelenléte a felépülési fázisban is.

A COVID-19 fertőzésen átesett betegek egy részénél hónapokkal a gyógyulás után is kimutathatók bizonyos, agykárosodásra utaló jelek, annak ellenére, hogy a szokásos, gyulladás nyomait kereső vizsgálatok normál értékeket mutatnak – derül ki egy friss tanulmányból, amely a Nature Communications című folyóiratban jelent meg.

A Liverpooli Egyetem és a londoni King's College által vezetett kutatócsoport vezetője, Benedict Michael professzor a Medical Xpressnek azt mondta: a világjárvány során nyilvánvalóvá vált, hogy a kórházba került betegek jelentős részénél, még az enyhe COVID-19 fertőzésben szenvedőknél is, neurológiai szövődmények jelentkeztek.

Bár a neurológiai tünetek általában enyhék voltak (fejfájás és izomfájdalom), utóbb világossá vált, hogy jelentősebb és potenciálisan az életminőséget megváltoztató, új neurológiai szövődmények is jelentkeztek, beleértve az encephalitist (agygyulladás), a görcsrohamokat és a stroke-ot – mondta Michael professzor.

A tanulmányban több mint 800 olyan beteg mintáit elemezték, akiket COVID-19 miatt szállítottak kórházba Angliában és Walesben. A betegek fele szenvedett valamilyen neurológiai tünettől. A kutatók agykárosodásra utaló jeleket, úgynevezett markereket kerestek, például szérum gyulladásos fehérjéket, antitesteket és sérülési fehérjéket.

Ezek elemzése azt mutatta, hogy az akut fázisban (amikor a tünetek gyorsan kialakulnak) gyulladásos fehérjék és egyéb markerek termelődnek, de meglepő módon az agykárosodás biológiai jelei a COVID-19 esetében még hónapokkal a kórházból való elbocsátás után is fennállnak.

Ami döntő fontosságú lehet, hogy azoknál a betegeknél, akik a fertőzés akut fázisában neurológiai működési zavart mutattak, szembetűnőbb volt az agykárosodásra utaló jelek jelenléte a felépülési fázisban is.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az agykárosodás markerei hónapokkal a COVID-19 után is jelen vannak a vérben, és különösen azoknál, akiknél a COVID-19 által kiváltott agyi szövődmény (például gyulladás vagy stroke) következett be – annak ellenére, hogy a vérből eltűntek a gyulladásra utaló jelek. Ez arra utal, hogy magában az agyban is fennáll a folyamatos gyulladás és sérülés lehetősége, amelyet a gyulladásra vonatkozó vérvizsgálatok nem feltétlenül mutatnak ki” – mondta Michael professzor.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Tudomány-Tech#koronavírus#agy#kutatás#marker#covid#egészség

Címlapról ajánljuk