Életmód

Itt a hosszú influenza, ami a hosszú covidhoz hasonlóan tartós következményekkel járhat

rtl.hurtl.hu

2023. december 15. 16:01

A hosszú influenza sokkal nagyobb egészségügyi problémát jelent, mint az influenza, állítja a kutatóorvos.

A koronavírus-járvány kezdete óta kiterjedt kutatásokban mutatták be a vírus azon képességét, hogy több szervrendszert is meg tud támadni, úgynevezett hosszú covidot (long covid) okozva, tartós egészségügyi problémákat eredményezve. A Medical Xpress mutatta be a St. Louis-i Washington Egyetem új kutatását, amely szerint  a szezonális influenzával kórházba került emberek is szenvedhetnek hosszú távú, negatív egészségügyi hatásoktól, különösen a tüdő és a légutak tekintetében.

A covid-19-et és az influenzát okozó vírusokat összehasonlító új tanulmány azt is kimutatta, hogy a fertőzést követő 18 hónapban a covid-19 vagy a szezonális influenza miatt kórházba került betegeknél megnövekedett a halálozás, a kórházba való visszatérés és számos szervrendszer esetében megnövekedett az egészségügyi problémák kockázata. A legnagyobb kockázat a kezdeti fertőzés után 30 nappal vagy annál később volt. 

A kutatók az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma, az ország legnagyobb integrált egészségügyi ellátórendszere által fenntartott adatbázisban található orvosi feljegyzéseket elemezték. A betegek oltási státusza nem befolyásolta az eredményeket. A covid-19 kohorszba tartozók a delta előtti, delta és omikron korszakban kerültek kórházba.

A tanulmány rávilágít a covid-19 vagy a szezonális influenza miatti kórházi kezelést követő halálozás és egészségkárosodás magas mértékére

–  mondta a vezető szerző, Dr. Ziyad Al-Aly, a Washington Egyetem klinikai epidemiológusa, aki hozzátette: „Fontos megjegyezni, hogy az egészségügyi kockázatok a fertőzést követő első 30 nap után magasabbak voltak. Sokan azt hiszik, hogy túl vannak a covid-19-en vagy az influenzán, miután kiengedték őket a kórházból. Ez néhány ember esetében igaz is lehet. A kutatásunk azonban azt mutatja, hogy mindkét vírus hosszú távú megbetegedést okozhat.”

A statisztikai elemzés a fertőzést követő 18 hónapig tartott, és a halálozás, a kórházi felvételek és 94, a szervezet főbb szervrendszereit érintő egészségkárosodás kockázatának összehasonlító értékelését tartalmazta. Al-Aly arról is beszélt, hogy öt évvel ezelőtt eszébe sem jutott volna megvizsgálni a „hosszú influenza” lehetőségét. 

A SARS-CoV-2 egyik legfontosabb tanulsága, hogy egy olyan fertőzés, amelyről kezdetben azt gondolták, hogy csak rövid ideig tartó betegséget okoz, szintén vezethet krónikus betegséghez. Ez a felfedezés motivált minket arra, hogy megvizsgáljuk a covid-19 hosszú távú kimenetelét az influenzával szemben

– fogalmazott, majd hozzátette: azt akarták megtudni, hogy az influenzában szenvedő embereknél is jelentkeznek-e hosszútávú egészségügyi hatások és ha igen, milyen mértékben. 

„A nagy válasz az, hogy mind a covid-19, mind az influenza hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezetett, és a nagy aha-pillanat az a felismerés volt, hogy a hosszútávú egészségkárosodás mértéke háttérbe szorítja azokat a problémákat, amelyeket ezek a betegek a fertőzés korai szakaszában elszenvedtek. A hosszú covid sokkal nagyobb egészségügyi problémát jelent, mint a covid, és a hosszú influenza sokkal nagyobb egészségügyi problémát jelent, mint az influenza".

Ugyanakkor a halálozás, a kórházi felvételek és az egészségkárosodás általános kockázata és előfordulása számos szervrendszerben lényegesen magasabb a covid-19-es betegek körében, mint a szezonális influenzában szenvedők körében, mondta Al-Aly. Az egyetlen figyelemre méltó kivétel, hogy az influenza nagyobb kockázatot jelent a tüdőrendszerre nézve, mint a covid-19, emelte ki. A közlemény szerint ez azt mutatja, hogy az influenza valóban inkább egy légúti vírus, ahogyan ezt az elmúlt 100 évben is gondolták, míg a koronavírus agresszívabb és válogatás nélkül támadhatja a tüdőrendszert, de bármelyik szervrendszert is és nagyobb valószínűséggel okoz halálos vagy súlyos állapotokat a szív, az agy, a vesék és más szervek érintettségével.

A teljes, 18 hónapos vizsgálati időszakban a koronavírusban szenvedő betegeknél 50 százalékkal magasabb volt a halálozás kockázata, mint a szezonális influenzában szenvedő betegeknél. 

Az eredményeket a The Lancet Infectious Diseases című folyóirat december 14-i számában teszik közzé.

A covid nagyon sok idegrendszeri tünettel jár, például szaglásvesztés vagy alvászavar. Van, akinél ezek a tünetek hónapokig, évekig fennállnak, még akkor is, ha a betegséget viszonylag könnyen átvészelte. Dr. Dénes Ádám immunológus agykutató elmondta, ma már tudjuk, hogy ez annak a következménye, hogy a vírus miatt gyulladás alakul ki az agyban:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#koronavírus#influenza#long covid#hosszú influenza#kutatás#egészség

Címlapról ajánljuk