Belföld

Töredék áron árvereztetné el a Külügyminisztérium a Covid miatt vett lélegeztetőgépeket

rtl.hurtl.hu

2023. december 29. 17:07

Ha nagyon nem lesz vevő, akár 13 ezer forintos kikiáltási áron is vihetők lesznek az eszközök, amelyekért Szijjártó Péter tárcája ennek sokszorosát fizette ki.

„A végén akár 13.000 forint is lehet majd egy lélegeztetőgép ára, amiknek annak idején több, mint 10.000.000 forintért vette darabját a külügyminisztérium” – írja Facebook-oldalán Gelencsér Ferenc, a Momentum politikusa.

A Külügyminisztérium hatalmas lélegeztetőgép-beszerzésének egyik nagy nyertese  volt a TMT Technics Kft., amelynek a tulajdonosa dr. Tóth László. Tóth a Magyar Judo Szövetség elnöke is volt, már ezen pozíciójában is sikkasztás és hűtlen kezelés miatt folyt vele szemben eljárás, idézi fel Gelencsér. A Szijjártó Péter vezette tárca a TMT Technics Kft.-vel. 1208 lélegeztetőgépről állapodott meg, 13 milliárd forint értékben. A gépek darabját több mint 10 millió forintért adták el a Külügyminisztériumnak.

December 20-án jelent meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus árverési rendszerében: 749 darab lélegeztetőre keresnek vevőt, a végrehajtást a Külügyminisztérium kezdeményezte.

A lélegeztetőgépek becsült értéke 1,3 millió forint – darabonként! Tehát a 749 darab lélegeztetőgép megvásárolható most mindössze 323 millió 700 ezer, valamint 650 millió forintért, összesen tehát nem egészen 973 millióért

– emeli ki a Momentum politikusa.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium követelése 4 milliárd forintnyi előleg, amit a minisztérium a Momentum értesülései szerint a jó anyagi helyzetben lévő cégnek korábban megfizetett, és most szeretné visszakapni, 

feltehetően, mert nem kapott érte semmit. 

Gelencsér arra utal: kétséges, hogy lesz-e egyáltalán vevő a gépekre, azok ugyanis jogilag be sem léptek Magyarország területére, jelenleg vámárunak minősülnek, Cegléden vannak egy zárgondnok vámáru raktárában, forgalomba hozataluk az árverési vevő feladata lesz, annak költségei őt terhelik. A gépek elszállítása csak a szabad forgalomba hozatalt követően lehetséges, teszi hozzá a politikus. Ha nem lesz vevő, akkor a február 11-én kezdődő negyedik szakaszban már csupán 9 millió 737 ezer a kezdőár a 749 darab gépre összesen:

ez 13 ezer forintos darabárat jelent.

Az RTL Híradó tudta meg, hogy a korábban a Rogán Antal által kidolgozott, államilag támogatott nemzeti lakáslottóról elhíresült cégé az a raktár, ahol a koronavírus-járvány alatt beszerzett lélegeztetőgépeket tárolják. Az állam ezért évente közel egymilliárd forintot fizet nekik:


Nyitókép: A Külügyminisztérium által megvásárolt, fel nem használt lélegeztetőgépek a Carion cégcsoport raktárában, Gödöllőn.

#Belföld#koronavírus#külgazdasági és külügyminisztérium#árverezés#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk