Tudomány-Tech

Íme a világűr karácsonyfája, amit a NASA örökített meg

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 19:54

Az ünnepek közeledtével egy karácsonyfára emlékeztető űrobjektumot örökített meg a NASA, mintegy 2500 fényévre a Földtől.

A karácsonyt a csillagászatban gyakran ünneplik olyan képek bemutatásával, amelyek az ünnepekre emlékeztetik az embereket. A napokban a NASA új felvételeket tett közzé a NGC 2264 katalógusszámú objektumról, ismertebb nevén Karácsonyfa-halmazról.

A Kúp-köd mellett Karácsonyfa-halmaz az NGC 2264 része, és a Földtől mintegy 2500 fényévre fekszik, a halmazban lévő csillagok nagyjából 7-0,1 naptömegűek. A 24.hu cikke szerint a fotókat a NASA a Chandra űrtávcsővel rögzítette, a csillagformálódó csoportosulásban a gázt zöld szín jelöli, a vonatkozó adatokat látható fényben gyűjtötte a WIYN Obszervatórium.


A kép előtérében és a háttérében fehérként megjelenő csillagokat infravörös tartományban dokumentálták. Az érintett objektumok pedig valóban villognak, bár közel sem úgy, ahogyan a felvételen látható.

Mivel a fenyőfára emlékeztető képen látható csillagok még nagyon fiatalok, saját rendszerük éppen kialakulóban lehet. A fiatal, mindössze 1-5 millió éves csillagok drámai fényességváltozásokat tapasztalnak, emiatt néznek ki úgy, akár egy karácsonyfadísz. A fiatal csillagokról az is ismert, hogy képesek heves röntgenkitöréseket kibocsátani. 

Nyitókép: NASA / X

#Tudomány-Tech#nasa#világűr#fotó#karácsonyfa#csillagászat#űrkutatás

Címlapról ajánljuk