Tudomány-Tech

Senki ne tartsa vissza a tüsszentést, mert belehalhat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 15. 8:13

Az orvosok azután adtak ki figyelmeztetést, hogy nemrég egy skót férfi vezetés közben visszatartott egy nagy hapcit, amitől elszakadt a légcsöve. Szerencséje volt, időben orvoshoz tudott fordulni.

Orvos szakértők arra figyelmeztetnek, hogy senki ne próbálja meg visszatartani a tüsszentést, mert az akár halálos is lehet, írja a The Guardian.

A figyelmeztetést azután adták ki, hogy augusztusban nagy feltűnést keltett egy hír, ami szerint Skóciában egy sofőr vezetés közben megpróbált elfojtani egy tüsszentést, és az kis híján az életébe került.

A British Medical Journal (BMJ) esettanulmányai közt is megjelentett incidens leírása szerint a harmincas éveiben járó férfi orrát és száját egyszerre befogva küzdött a tüsszentés ellen, és hirtelen nyilalló nyaki fájdalmat érzett. Azonnal egy közeli kórházba hajtott, ahol a sürgősségi osztály orvosai vették kezelésbe. A férfi arra panaszkodott nekik, hogy nem tudja mozgatni a nyakát. Ők akkor döbbentek meg igazán, amikor egy reccsenést hallottak, a páciens megduzzadt nyakát megtapogatva.

A CT-vizsgálatok kimutatták, hogy a tüsszentés elfojtása közben spontán légcső-perforáció lépett fel, azaz a férfi légcsöve elszakadt. Ez pedig akár halállal is végződhetett volna, ha nem kerül időben kórházba.

Dr. Rasads Misirovs, a BMJ-ben megjelent esetleírás vezető szerzője a Guardiannek azt mondta, hogy ő és kollégái kezdetben nem értették, hogy mi és hogyan történt.

„Egyikünk sem találkozott még ilyesmivel" – mondta az orvos, pedig láttak már sokféle légcsősérülést vagy légúti műtéti szövődményt.

A történtek okainak feltárásához kulcsfontosságú volt az események pontos ok-okozati rendjének megállapítása.

„A nyak lágy szöveteinek röntgenfelvétele levegőt mutatott a nyaki struktúrák olyan részein, ahol nem szabadna levegőnek lennie. Számítógépes tomográfiát készítettünk a nyakról és a mellkasról, amely megmutatta a nyak és a mellkas szöveteiben rekedt levegő mértékét, valamint a légcsőben lévő lyuk helyét.”

Misirovs szerint ilyen eset nagyon ritkán szokott előfordulni, ami azért szerencsés, mert akár halállal is végződhet a légcső spontán kilyukadása.

Ebben az esetben a férfi szerencsésen megúszta. Fájdalomcsillapítót kapott, a kórházban 48 órán keresztül szoros megfigyelés alatt tartották. Öt héten belül begyógyult a lyuk a torkán.

Sokkal rosszabbul is járhatott volna, mondta Misirovs. Ha a száj és az orr is zárva van tüsszentés közben, a felső légutakban a nyomás akár 20-szorosára is megnőhet:

A legrosszabb forgatókönyv, hogy a légcső megreped, ami fulladáshoz vagy akár agyvérzéshez is vezethet.

Az orvos ezek után azt javasolta, hogy senki ne próbálja meg a tüsszentést visszatartani. „Ez a szervezet természetes védekező mechanizmusa az orrba került irritáló anyagok ellen” – magyarázta Misirovs, hozzátéve, hogy tüsszentés közben zsebkendővel, vagy ha az nincs kéznél, akkor a könyökhajlatunkkal takarjuk el a szánkat.

Nyitókép: Rasads Misirovs et al. / BMJ

#Tudomány-Tech#tudomány#orvostudomány#egészség#tüsszentés

Címlapról ajánljuk