Tudomány-Tech

Az Uránusz, ahogy még sohasem láthattuk: pompás fotót készített a James Webb-űrteleszkóp a hatalmas jégbolygóról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 18. 17:03

Karácsonyfára kívánkozik, olyan szép a sejtelmes gyűrűit teljes szépségében megmutató Uránusz a James Webb-űrteleszkóp új, infravörös tartományban is készült felvételén.

 

Gyönyörű felvételt közölt hétfőn az Európai Űrügynökség az Uránusz bolygóról. A Naprendszer hetedik bolygója, a főképp fagyott vízből, metánból és ammóniából álló Uránusz már korábban is volt célpontja a James Webb űrteleszkópnak (JWST), de most még részletesebb felvételt sikerült készíteni róla.

Az Uránuszról eddig látott, az emberi szem érzékenységét átfogó fotók többségén Naprendszerünk harmadik legnagyobb bolygója nyugodt, tömör kék golyóként jelenik meg. A most közzétett – cikkünk tetején is látható –, kibővített érzékenységű, a fény látható és infravörös tartományát is lefedő fotón jóval mozgalmasabb arcát mutatja az Uránusz:

  • Az egyik legszembetűnőbb, hogy a bolygónak van egy szezonális északi sarki sapkája, aminek egyes részletei jól kivehetők.
  • Több erős vihar is látható a sarki sapka déli határa közelében és alatt, e viharok száma, valamint az, hogy milyen gyakran és hol jelennek meg az Uránusz légkörében, szezonális és meteorológiai hatások kombinációjának köszönhető.
  • A James Webb megörökítette az Uránusz homályos belső és külső gyűrűit is, köztük a bolygóhoz legközelebb lévő leghalványabb Zeta gyűrűt is.
  • A bolygó 27 ismert holdja közül többet is sikerült lefotózni, sőt néhány kis holdat a gyűrűkben is.
Az Uránusz, ahogy még sohasem láthattuk: pompás fotót készített a James Webb űrteleszkóp a hatalmas jégbolygóról
Az Uránusz és holdjai egy széles látoszögű képen – Fotó. NASA, ESA, CSA, STScI

A Webb kiváló infravörös felbontásának és érzékenységének köszönhetően a csillagászok most korábban sosem tapasztalt tisztasággal látják az Uránuszt és annak egyedi jellemzőit. Ezek a részletek felbecsülhetetlen értékűek lesznek az Uránuszra irányuló jövőbeli küldetések megtervezésekor.

Az Uránusz és a hozzá hasonló óriásbolygók vizsgálata segíthet a csillagászoknak megérteni, hogyan működnek az ekkora bolygók, milyen a meteorológiájuk, és hogyan keletkeztek. Ez pedig segíthet saját Naprendszerünk egészét megérteni.

Nyitókép: NASA, ESA, CSA, STScI

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#naprendszer#uránusz#jwst#james webb űrteleszkóp

Címlapról ajánljuk