Tudomány-Tech

Ősmagyar vers lenne a daciai szfinx üzenete?

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 4. 13:02

A Nebraska Egyetem számítógépes nyelvészettel foglalkozó magyar professzora szerint a késő ókori szfinxszobor talapzatára vésett különös betűk ősmagyar versként interpretálhatók.

Megoldotta egy a római birodalomból származó szobor talapzatára vésett titokzatos felirat rejtélyét egy az Egyesült Államokban élő, magyar származású egyetemi professzor, írja a Miami Herald. Révész Péter, a Nebraska Egyetem professzora azt állítja, hogy rájött mi van egy i.sz. harmadik századira datált szfinx alá írva.

A bronzszobor a római birodalom keleti végéből, Dacia tartományból (azaz a mai Románia területéről) származott, és a 19. században találták meg Potaissa városánál. 1848 körül ellopták a gróftól, akinek birtokában volt, és soha többé nem került elő. A szoborról azonban fennmaradtak olyan ábrázolások, amelyeken jól megfigyelhető a talapzaton körbefutó húsz betű.

Révész Péter tanulmánya szerint a szárnyas, félig nő, félig oroszlán formáját öltő mítikus lény egy ókori istenség, akit tiszteltek és imádtak. Révész arra jött rá, hogy a karakterek jobbról balra olvasandók, és így könnyen felismerhetők az ógörög ábécé betűiként, archaikusabb formában.

Révész más ősi ábécék vizsgálata után arra jutott, hogy az üzenet egy ógörög betűkkel írt időmértékes ősmagyar vers, vagy mottóféleség, ami valahogy így hangozhatott:

Figyelj és imádkozz: íme a szent oroszlán

Ez a szerinte daktiluszban olvasandó szöveg a szfinx tiszteletére vonatkozó parancsként fogható fel, véli Révész.

Révész szerint a dekódolt költemény azért figyelemre méltó, mert a szfinx-kultusz nem volt része a széles körben ismert ókori római mitológiának. Éppen ezért egyedülálló, hogy ez a szfinx szobor a Római Birodalom egy kisebbségi vallásáról ad bizonyságot, amelyről sokkal ritkábban állnak rendelkezésre feljegyzések.

Révész Péter tanulmányát 2023. december 30-án jelentette meg a Mediterranean Archaeology and Archaeometry folyóirat, ami egy nem túl befolyásos, alacsony impakt faktorú görög régészeti szaklap

Révész Péter Budapesten született 1965-ben. 15 évesen költözött szüleivel az Egyesült Államokba, ahol a Tulane egyetemen szerzett kettős diplomát 1985-ben, informatika es matematika szakokon. 1991-ben a Brown egyetemen doktorált informatikából, majd a University of Nebraska professzora lett. Kutatási területei: adatbányászat, adatbázisok, bioinformatika, és számítógépes nyelvészet.

Nyitókép: Mediterranean Archaeology and Archaeometry

#Tudomány-Tech#tudomány#nyelvészet#magyar nyelv#szfinx#ősmagyar

Címlapról ajánljuk