Tudomány-Tech

Pazar szilveszteri portrét lőtt a NASA űrszondája a Jupiter vulkanikus holdjáról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 1. 9:17

Az Io a Jupiter harmadik legnagyobb holdja, leginkább aktív vulkánjairól ismert. A Juno űrszonda az év utolsó előtti napján 1500 kilométerre közelítette meg.

Fantasztikus részletességű képeket készített a NASA Juno űrszondája december 30-án a Jupiter harmadik legnagyobb holdjáról.

Az Io nevű holdat 1500 kilométerre közelítette meg a Jupiter és holdjainak vizsgálatára 2011-ben útnak indított, a Naprendszerünk legnagyobb bolygójához 2016-ban megérkezett űrszonda.

A szilveszterkor közzétett fotókon az erős vulkanikus aktivitásáról ismert hold árnyékban lévő és a Nap által megvilágított fele is látható. A felvételeken több vulkán is megfigyelhető, friss, sötét lávaömlésekkel.

Pazar szilveszteri portrét lőtt a NASA űrszondája a Jupiter holdjáról
Fotó: NASA / SwRI / MSSS

A most begyűjtött friss adatok és a korábbi megfigyelések kombinálásával a Juno tudományos csapata azt vizsgálja, hogyan változnak az Io vulkánjai. „Megvizsgáljuk, milyen gyakran törnek ki, milyen fényesek és melegek, hogyan változik a lávafolyás alakja, és hogyan függ az Io aktivitása a Jupiter magnetoszférájában lévő töltött részecskék áramlásához” – mondta Scott Bolton, a Juno vezető kutatója, a texasi San Antonió-i Southwest Research Institute munkatársa.

Pazar szilveszteri portrét lőtt a NASA űrszondája a Jupiter holdjáról
A december 30-i nyers képek sorozata – Fotó: NASA / SwRI / MSSS

A Juno földi irányítócsapata 2024. február 3-ra tervezi a második rendkívül közeli elrepülést Io mellett, amely során ismét körülbelül 1500 kilométeres távolságon belül halad majd el az űrszonda az Io felszínétől.

Nyitókép: NASA / SwRI / MSSS

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#jupiter#juno#nasa#űrszonda

Címlapról ajánljuk