Tudomány-Tech

Az év eddigi legnagyobb vulkánkitörése történhetett Indonéziában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 21. 7:59

Az észak-celebeszi Ruang vulkán nagy erővel tört ki április 16–17-én, és azóta sem nyugszik. Szerencsére időben észlelték, hogy nő az aktivitás, így sikerült a vulkán közeléből minden helyi lakost kimenekíteni.

Több mint 20 éves szünet után, április 16–17-én nagy erejű robbanásokkal kitört az indonéziai Sagihe szigeten (Észak-Celebesz) lévő Ruang vulkán, írja Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus a Telexen. Az indonéz vulkanológusok szerencsére egy nappal korábban észlelték a kitörés közeledtét, így sikerült több mint 800 lakost rendben kitelepíteni a vulkán közeléből.

A félmillió tonna kén-dioxidot a légkörbe lövellő kitörési felhő több mint 16 kilométer magasságba jutott. Félmillió tonna kén-dioxid nem kevés, "de azért ez nem éri el azt a mennyiséget (min. 10-20 millió tonna), ami észlelhető hatást jelentene az éghajlatra", fogalmazott a szakértő.

Az év eddigi legnagyobb vulkánkitörése történhetett Indonéziában
Fotó: REUTERS/Chermanto Tjaombah

A vulkanológusok által 200 millió köbméteresre becsült lávamennyiséget összehasonlították más nagy kitörésekkel, és az derült ki, hogy idén valószínűleg ez volt az eddigi legnagyobb vulkánkitörés, ami 3 óra alatt több olvadt kőzetet terített szét, mint az idei izlandi kitörések. (Összehasonlításképp: a jelenleg egy hónapja zajló izlandi vulkánkitörések során eddig 33 millió köbméter láva folyt ki.)

Érdekesség még, hogy a Ruang vulkán hatalmas, gázokbol, gőzökből és hamuból álló kitörési felhőjében

tobzódtak a villámok, a műholdas mérések több mint hétezret jeleztek!

– írta Harangi, hozzátéve, hogy amikor a kitörési felhő részlegesen összeomlott, a vulkán oldalán piroklaszt-árak (izzófelhők) zúdultak le, sötétszürke vulkáni hamuval borítva a korábban zöldellő hegyoldalt és a házakat. A települések környékét sok helyen 1–1,5 méter vastag vulkáni hamu borította, a födémek lyukacsosak voltak a becsapódó nagyobb vulkáni kőzetdaraboktól.

Az év eddigi legnagyobb vulkánkitörése történhetett Indonéziában
Fotó: BASARNAS / Handout/Anadolu via Getty Images

A tűzhányó továbbra is jelentős aktivitást mutat, a vulkanológusok folyamatos megfigyelés alatt tartják.

Nyitókép: Antara Foto/HO/BPBD Kab Sitaro/via REUTERS

#Tudomány-Tech#tudomány#vulkán#indonézia#vulkánkitörés#ruang#vulkanológus#harangi szabolcs

Címlapról ajánljuk