Tudomány-Tech

A NASA a házba csapódó rejtélyes tárgyról: Úgy tűnik, tényleg mi hagytuk el

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 16. 7:57

Március elején egy floridai házba rejtélyes fémtárgy csapódott, a NASA mostanra fejezte be a vizsgálatát.

A NASA hétfőn megerősítette a korábbi gyanút: tényleg a Nemzetközi Űrállomásról származik az a fémtárgy, ami március 8-án csapódott egy floridai házba, írja az Associated Press.

Az égből érkező, meglehetősen deformálódott, eredetileg hengeres tárgy átszakította egy naples-i ház tetejét, és kisebb krátert vájt a padlóba. A ház tulajdonosa épp szabadságon volt, amikor a fia hívta a hírrel. A vakációról sürgősen hazatérő Alejandro Otero azt mondta egy helyi tévének, hogy remegett a döbbenettől:

Alig akartam elhinni. Mi annak az esélye, hogy valami pont az én házamba vágódik ekkora erővel, ilyen károkat okozva? Roppant hálás vagyok, hogy senki nem sérült meg!

A tízcentis, nagyjából 700 grammot nyomó fémdarabról már a történet legelején felmerült, hogy a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) származhat. Az amerikai űrkutatási hivatal vizsgálatot is indított, hogy valóban így van-e.

A NASA a házba csapódó rejtélyes tárgyról: Úgy tűnik, tényleg mi hagytuk el
Jobbra: a floridai házba csapódott fémdarab, balra: egy eredeti alaktrész – Fotó: NASA

A Kennedy Űrközpont szakértői szerint a nikkel-króm ötvözetből, inconelből készült henger egy raklap darabja, amihez a használt akkumulátorokat szokták az űrhajósok rögzíteni. A NASA közleménye szerint a szóban forgó, 2,6 tonnányi feleslegessé vált felszereléssel megrakott, raklapot 2021-ben dobták ki az űrbe az ISS-en nagygenerálozást végző asztronauták.

Az ilyen kikukázott alkatrészek egy ideig keringenek az űrben, majd szép lassan letérnek a 300-400 km magas föld körüli pályáról, egy idő után belépnek a Föld légkörébe, ott felhevülnek a súrlódástól és teljesen elégnek. A jelek szerint azonban ez a fémdarab túlélte a visszatérést és pont egy viszonylag sűrűn lakott területen landolt.

A NASA a házba csapódó rejtélyes tárgyról: Úgy tűnik, tényleg mi hagytuk el
Michael Hopkins, a NASA űrhajósa 2021. február 1-jén űrsétán vett részt, aminek során társával, Victor Gloverrel akkumulátorokat cserélt az űrállomáson – Fotó: Victor Glover / JSC / NASA

Hogy miképp volt képes túlélni a fémdarab az űrből való légköri visszatérést? Az inconel egy úgynevezett szuperötvözet, ami jól bírja a magas hőmérsékletet, a nagy nyomást és mechanikai terhelést, ráadásul korrózióálló is. Pont ezen tulajdonságai miatt használják előszeretettel az űriparban. Hevítés hatására vastag védő oxidréteg képződik a felszínén, ami tovább növeli ellenállóképességét. A floridai házba csapódott darabon ez a feketés bevonat jól meg is figyelhető.

A NASA most azt ígérte, tovább elemzik a történteket, és megteszik a szükséges intézkedéseket, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyen emberéletet veszélyeztető malőr.

Nyitókép: a NASA fotója a 2021. március 11-én szabadjára engedett, lemerült akkumulátorokkal megrakott raklapról – Fotó: JSC / NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nasa#nemzetközi űrállomás#ISS#szemét#florida#naples

Címlapról ajánljuk