Tudomány-Tech

Újabb csúszást szenved az amerikai Hold-program

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. január 10. 9:21

A NASA kedden bejelentette, hogy 2025 szeptembere előtt nem indul emberes küldetés a Holdhoz, a landolás is csak 2026-ban várható.

Kedvezőtlen hírt közölt kedden a NASA azok számára, akik már nagyon várják, hogy újra amerikai űrhajósok lépjenek a Hold felszínére. Az Egyesült Államok űrkutatási hivatala ugyanis új dátumokat tűzött ki az Artemis-II és Artemis-III holdküldetések indítására.

A NASA 2023-as tervei szerint 2024 végén vagy 2025 elején indult volna az Artemis-II küldetés négy űrhajósa – Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch és Jeremy Hansen –, hogy az Orion űrhajóval megkerüljék a Holdat.

Az Artemis-II azonban a frissített tervek szerint 2025 szeptember előtt biztosan nem indul útnak, jelentette be a NASA. Ez azt jelenti, hogy jó esetben is bő másfél évet kell még várni a startra. Az Artemis-III küldetés, aminek során a tervek szerint a Hold Déli-sarkjánál szállnának le amerikai űrhajósok, leghamarabb 2026 szeptemberében indulhat.

A NASA biztonsági okokra hivatkozva halasztja legalább egy évvel a két fontos emberes küldetést: az először 2022 végén tesztelt Orion űrhajóval kapcsolatos fejlesztések során merültek fel olyan az űrhajósok biztonságát veszélyeztető problémák, amiket kiküszöböléséhez több időre van szükség.


A NASA mérnökei az Artemis-I próbarepülés során gyűjtött információk alapján egyebek mellett egy akkumulátorokkal kapcsolatos hiba megoldásán dolgoznak, valamint kiderült, hogy a levegőellátás és a hőmérséklet szabályozásáért felelős áramkörökkel is bajok vannak. Ezeken kívül az űrhajó hőpajzsából letöredezett darabok miatt is fő a szakértők feje.

Az Artemis-II és -III ütemtervek frissítése mellett a NASA felülvizsgálta a majdan a Hold körül keringő Gateway űrállomás első elemeinek föllövését is, amelyet korábban 2025 őszére terveztek. Ahhoz, hogy több idő jusson a fejlesztésekre, ezt összehangolják a 2028 szeptemberére tervezett Artemis-IV küldetéssel.

Nyitókép: NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nasa#artemis program

Címlapról ajánljuk