Tudomány-Tech

Bemutatta a NASA azt a négy űrhajóst, aki meg fogja kerülni a Holdat

rtl.hurtl.hu

2023. április 3. 20:52

Az Artemis-2 küldetésben az űrhajósok egy Orion kapszulában kerülik majd meg a Holdat, útjukat körülbelül tíznaposra tervezik.

Az amerikai űrhivatal (NASA) hétfőn megnevezte azt a négy űrhajóst, egy nőt és három férfit, akik a jövő év végén vagy 2025 elején egy űrkapszulával megkerülik a Holdat – írja a BBC.

Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch és Jeremy Hansen még nem fog leszállni a Holdra, ugyanakkor előkészítik azt a következő legénység számára.

A három amerikai és egy kanadai asztronautát Houstonban mutatták be a nyilvánosság előtt. A legénység tagjai közül Christina Koch tartja a leghosszabb női űrrepülés világrekordját, és ő lesz az első nő, aki részt vesz egy Holdat célzó űrmisszióban. A kanadai Hansen kivételével mind többször jártak az űrben.

A négy űrhajós kiképzésében a tájékoztatás szerint most egy intenzív szakasz következik, hogy felkészüljenek az űrutazásra. Wiseman lesz a parancsnok, az afroamerikai Glover az űrhajó pilótája, Koch és Hansen pedig a misszió specialistáiként vesznek részt a küldetésben.


A kvartett lényegében az 1968-as Apollo-8 által végrehajtott küldetést, az első Holdhoz vezető, legénységgel végrehajtott missziót ismétli meg több mint 50 évvel később. A két misszió közötti leglényegesebb különbség a NASA Artemis-programja számára fejlesztett 21. századi technológiában mutatkozik meg. A görög mitológiában Artemisz Apollón ikertestvére volt.

A NASA tavaly végezte el a Space Launch System elnevezésű, újgenerációs holdrakétája és a hozzá tartozó, Orion űrkapszula tesztelését még legénység nélkül. Ez volt az Artemis-1 küldetés, amely 25 nap alatt kerülte meg a Holdat és tért vissza a Földre.

Az Artemis-2 küldetésre induló négy űrhajós az Orion kapszulában kerüli majd meg a Holdat, útjukat körülbelül tíznaposra tervezik.

Utoljára az Apollo-17 legénysége járt a Holdon 1972-ben. Először pedig az Apollo-11 űrhajósai landoltak 1969-ben.

A Holdra fél évszázad után az Artemis-3 küldetés legénysége jut majd el újra, de várhatóan csak legalább 12 hónappal az Artemis-2 hazatérése után.

A NASA egyelőre nem tud űrhajósokat a Hold felszínére juttatni, az erre szolgáló rendszert Elon Musk SpaceX űrvállalata fejleszti.

A Starship űrhajó a következő hetekben kezdi meg a repülési teszteket.

Nyitókép: Amerikai haditengerészek rögzítik az ember nélküli Orion amerikai űrhajót. Fotó: MTI/EPA/Getty Images pool/Mario Tama.

#Tudomány-Tech#nasa#artemis program#hold#holdraszállás#orion

Címlapról ajánljuk