Tudomány-Tech

Tudományosan igazoltan megfiatalodva tért vissza az oxigénkamrából az a professzor, aki 100 napot töltött a víz alatt

rtl.hurtl.hu

2023. június 2. 20:19

Joseph Dituri száz napig volt egy oxigénkamrában. Az anyagcseréje felgyorsult, karcsúbb lett, és az őssejtszáma is jelentősen megnőtt.

Tíz évvel fiatalabbnak érzi magát Joseph Dituri, aki nemrég döntötte meg a leghosszabb ideig víz alatt élés rekordját egy Florida Keys-i búvárszálláson – írja a Ladbible.com.

Az 55 éves Joseph Dituri – a hiperbárikus orvoslás kutatója és a Dél-Floridai Egyetem docense – március 1. óta élt egy víz alatti kapszulában és száz nap után tért vissza.

Dituri a száz nap előtt, alatt és után is számos fiziológiai vizsgálaton esett, esik át. A merülés előtt az orvosok feljegyezték a vérnyomását, a koleszterinszintjét, a kalciumszintjét, az izmai és az őssejtjei egészségét, pszichológusok vezetésével szorongás- és depresszióvizsgálatokon is átesett.

Most kiderült, hogy az anyagcseréje felgyorsult, emiatt karcsúbb lett, és az őssejtszáma is jelentősen megnőtt. Na de mitől érzi magát fiatalabbnak? Ennek tudományos magyarázata van. A kromoszómáink végén vannak a telomerek, amelyek segítenek elkerülni, hogy a DNS-szálak károsodjanak, de minél idősebbek leszünk, annál rövidebbek lesznek.

Ez a része az öregedési folyamatnak, de egyes kutatók szerint a telomerek újra meghosszabbodhatnak, ha olyan nyomás alatt lévő oxigénkamrában tölti valaki az időt, mint amilyenben Dituri élt közel 100 napig. Ez lehet az oka annak, hogy fiatalabbnak érzi magát a professzor.

Nyitókép: Dr. DeepSea / Twitter.

#Tudomány-Tech#joe dituri#fiatal#dns#anyagcsere#őssejt#oxigénkamra

Címlapról ajánljuk