Tudomány-Tech

Frankfurtból Sydney-be alig 4 óra alatt? Néhány év múlva valóság lehet

rtl.hurtl.hu

2023. május 5. 11:43

Akár a 2040-es évekre is valósággá válhat a hidrogénhajtású szuperszonikus repülés. 

Már két évtized is eltelt azóta, hogy a Concorde leállásával véget ért a polgári repülés szuperszonikus korszaka. Az elmúlt évek sikertelen próbálkozásai után azonban

egy európai startup tesz kísérletet arra, hogy jelentősen csökkentse az utazási időket: Frankfurtból Sydney-be például 4 óra 15 perc alatt lehetne eljutni, míg Memphisből Dubajba 3 óra 30 óra alatt.

A Destinus gépe hidrogénhajtású lenne, és a hangsebesség ötszörösével haladna, így a repülés időtartama a negyedére csökkenne. (Kezdetben még kerozint is használna a repülő, amíg el nem éri a megfelelő sebességet, később viszont ezt is kiváltanák hidrogénnel.)

A CNN cikke szerint a svájci központú, körülbelül 120 fős csapattal rendelkező vállalat 2021-ben alakult, a cég  prototípusa pedig várhatóan az év végén vagy a jövő év során hajtja végre tesztrepülését.

Az ütemterv szerint a 2030-as évekre a vállalat egy kisebb méretű, körülbelül 25 utas befogadására alkalmas repülőgépet indíthat el. Ez azonban még csak rövidebb utakra lesz alkalmas, és feltehetően csak a gazdagok tudják majd kifizetni a jegyárakat. 

A 2040-es évekre viszont a megnövelik a repülő méretét és hatótávolságát is, így már turistaosztály is lesz. Abban reménykednek, hogy addigra a hidrogénárak jelentősen csökkenni fognak, így az ultranagy hatótávolságú járatok esetében is jelentősen csökkenthetők lesznek a költségek.

Nyitókép: Destinus

 

#Tudomány-Tech#repülés#szuperszonikus#startup

Címlapról ajánljuk