Életmód

Veszélyes repülőutazási ötlet terjed a TikTokon

rtl.hurtl.hu

2024. március 4. 14:06

Hosszú repülőutakon mindig gondot okoz a kényelmes alvás. A TikTokon sokan esküsznek egy ötletre, ami állítólag ezen segít. 

Hosszabb repülőutakon, főleg a turistaosztályon a kényelmes alvás jelenti sok embernek a legnagyobb problémát. A szűk helyeken nehéz igazán jó pózt felvenni a pihentető és hosszú alváshoz, de a TikTokon összesen több tízmilliós nézettséget hozó videók sora népszerűsít egy módszert, amivel ez állítólag lehetséges.

A videókon az mutatják be, hogy a kényelmes alvás trükkje az, hogy felhúzzuk a térdünket a mellkasunkhoz, a lábfejet az ülés szélére helyezzük, majd a bokát a biztonsági övvel rögzítjük.

Ez lehet, hogy tényleg működik. Azonban egyáltalán nem tanácsos használni is. Ahhoz ugyanis túl veszélyes.

A Washington Postnak nyilatkozó szakértők egyöntetűen azt mondták, hogy a trükk veszélybe sodorja az utasokat. Amellett, hogy súlyos görcsöket okozhat, vészhelyzet esetén jelentősen csökkenti az utasok mozgásképességét, valamint az egyre gyakoribb erős turbulencia esetén komoly sérüléseket is okozhat.

Az amerikai légiutaskísérők szövetségének elnöke közölte, hogy a biztonsági öv használatável nemcsak saját magát védi az utas, hanem másokat is: „ha nincsen rendesen bekötve, könnyen másnak is sérüléseket okozhat, ha turbulencia esetén felrepül”.

@helloayo Always wear your seatbelt on the plane!! My flight #delta175 hit severe turbulence and dropped significantly, sending people including myself flying out of our seats. Several passengers and the majority of flight attendants were injured. We had to make an emergency landing and anyone who wasn't badly injured had to stay on the plane until a new flight crew came on because you can't debark without one. One woman flew up so high she hit the overhead compartment and cracked it. #delta #flight175 #emergencylanding #deltaflight175 #wearyourseatbelt ♬ original sound - helloayo


Egy repülési esetekkel foglalkozó ügyvéd a lapnak elmondta, hogy az Egyesült Államokban akár 35 ezer dolláros pénzbüntetést is kiszabhatnak arra, aki nem követi a légiutaskísérők utasításait, és ők ráparancsolhatnak az utasokra, hogy rendeltetésszerűen használják a biztonsági öveket. Mark Lindquist hozzátette, hogy „a repülőgépek nem bárok vagy éttermek, a biztonság mindennél előbbre való.”

Sabrina Schaller  utaskísérő a Postnak elmondta, találkozott már olyan utassal, aki ezt a trükköt használta, és bár együttérzett vele, azt tanácsolta, hogy inkább más módszereket használjunk a kényelmes alvásra. Schaller hozzátette, hogy ő ugyan még nem került bele olyan turbulenciába, amiben veszélybe került volna az egészsége, de több kollégájától hallott olyan történetet, ami azzal ért véget, hogy a plafonba csapódtak. Az utaskísérő hozzátette:

Mindig legyen bekötve a biztonsági öv. Mindig, mindig, mindig, csak a biztonság kedvéért.

Nyitókép: Turbulenciában megsérült utas visznek le egy utasszállítógépről. Fotó: TikTok/helloayo

#Életmód#repülés#alvás#biztonsági öv#tiktok

Címlapról ajánljuk