Életmód

Légikoporsóval forradalmasítanák a hosszú távú repülést

rtl.hurtl.hu

2023. május 11. 9:33

Százezer forintnyi összegért kínálnak fekvőhelyet a turistaosztályon utazóknak négy órára, de ennyiért a horkolókat is el kell viselni.

Egy felnőtt koporsó szokásos magassága 58 centiméter, ennél hét centiméterrel nagyobb teret kínál a turistaosztályon utazók számára újonnan bevezetett fekvőhelyein az Air New Zealand új-zélandi légitársaság. Az innovációval az olcsó repülést forradalmasítanák, lehetővé téve a hosszútávú járatok utasainak a nyújtózást.

A gépek szűkös fedélzetén hat fekvőhelyet alakítanának ki emeletes ágyak formájában, ezek négyórányi igénybevételéért 86-129 ezer forintnak megfelelő új-zélandi dollárt szednének az utasoktól, ami nem kevés, de olcsóbb a business-, vagy első osztályra szóló jegyeknél.

A légitársaság munkatársa elmondta, hogy másfél évig végeztek kutatásokat, és a hónapokig tartó interjúkból kiderült, hogy a turistaosztályon utazók vágya, hogy legyen személyes terük, ne unatkozzanak és embernek érezhessék magukat.

A Guardian újságírója szerint a Skynest névre keresztelt „lakosztály” – aminek egyelőre csak a földön építették meg a prototípusát – nem klausztrofóbiásoknak való, az alsó ágyra például csak kúszva lehet bemászni, a légitársaság szerint azonban száz emberrel tesztelték az ágyakat és nem volt olyan, aki nem tudott beférkőzni.


Az alvókapszulákhoz takaró, párna, füldugó és USB-töltő jár. A függönyök áttetszőek, ami jogi követelmény: az utaskísérőknek ellenőrizniük kell, hogy a bent lévők nem dohányoznak, vagy nem végeznek más tiltott tevékenységet. Külön hangsúlyozzák, hogy egy fekhelyen csak egy ember lehet egyszerre, „szerkezeti, biztonsági és egyéb emberi okok miatt”. Ha megengedett lenne, akkor is kihívás lenne két embernek befeküdnie egy akkora helyre, ahol felülni sem lehet.

A légitársaság nem tesztelte, hogy egy horkoló utas mennyire zavarhatja a többieket, de matricán figyelmeztetnek arra, hogy a horkolás természetes dolog és mindenki kap füldugót. Azt is kiírták, hogy az alvást nem, de a fekvő pihenést tudják garantálni.

#Életmód#repülés#új-zéland#innováció

Címlapról ajánljuk