Életmód

Ezért baj, ha az utasok a repülőn videózzák az utaskísérőket

rtl.hurtl.hu

2024. február 18. 8:58

A légiutas-kísérők sem szeretnék, hogy a tudtukon kívül felvételek jelenjenek meg róluk az interneten, ahol a kinézetükre tesznek megjegyzéseket a kommentelők.

Az interneten már naponta látunk olyan felvételeket, amelyeket a repülőgépek utasai készítenek különféle incidensekről – ijesztő turbulenciáról, rendbontó utasokról vagy akár a gép menet közben kiszakadt oldallemezéről.

A videókon gyakran szerepelnek utaskísérők is, akik a munkájukat végzik, miközben a megkérdezésük nélkül filmezik őket. Megviselheti őket a tudat, hogy akaratukon kívül bármikor egy nagy nézettségű videó szereplőjévé válhatnak, erre pedig egyre nagyobb problémaként tekintenek az utaskísérők érdekképviseletei, ahogy a légitársaságok is.

A Conversation portálon megjelent cikk szerzője ausztrál légiutas-kísérőkkel beszélgetett, akik tartanak attól, hogy videók jelennek meg róluk, nem túl kedves kommentekkel a megjelenésükre vagy a korukra vonatkozóan. Egyikük, Kate azt mondta, számára rossz érzés, ha valaki felé irányítja a telefonja kameráját, miközben a munkáját végzi.

Nem tudhatom, miért filmez, és mit fog vele kezdeni

– mondta. Marie arról beszélt, hogy lefilmezték, miközben biztonsági bemutatót tartott a repülőgépen, és a felvétel felkerült a TikTokra, ahol a kinézetén gúnyolódtak. Charlotte elutasította, hogy alkoholt szolgáljon fel egy részeg utasnak, erre kamerát toltak az arcába, és az állását érintő következményekkel fenyegették. Mark pedig elmondta, milyen kellemetlen volt, amikor meg kellett kérnie egy utast, hogy a felszolgálás alatt ne fényképezze a személyzetet.

Ezek a személyes beszámolók is mutatják, milyen szorongást okoz a légitáraságok számára, ha a hozzájárulásuk nélkül fotózzák vagy videózzák őket. Japánban nemrég törvényeket is hoztak a lesifotózás visszaszorítására, Indiában és Törökországban pedig őrizetbe vettek engedély nélkül filmező utasokat.

A videóknak néha döntő szerepük lehet abban, hogy megértsük, mi történt egy incidens során, és utaskísérők is jelen vannak a közösségi médiában, ahol megosztják saját történeteiket. Ám sok olyan videó van az interneten, amelyen csak annyi látható, hogy a dolgozók a szokásos munkájukat végzik.

A hírek szerint a holland KLM dolgozói újabban a biztonsági tájékoztató alatt megkérik az utasokat, hogy ne készítsenek fotót róluk. A KLM honlapján csak annyit közölnek, hogy a repülőgépen csak magáncélra készíthető fotó- vagy videofelvétel. A Virgin Australia légitársaság kiköti, hogy a felvételek készítése során be kell tartani a személyzet utasításait, a Quantas pedig novemberben előírta, hogy az utasoknak engedélyt kell kérniük, ha filmezik az utaskísérőket vagy utastársaikat.

A legtöbb légitársaságnál azonban hiányoznak az egyértelmű előírások, a meglévő szabályokat pedig gyakran az apróbetűs részek rejtik, amiket a legtöbb utas nem olvas el. Ezért időszerű lehet, hogy egyre több légitársaság alkosson világos szabályokat. Tudomásul kell venni, hogy a kéretlen filmezés sokszor tisztességtelen, tolakodó és nyugtalanító, és az utasok számára is világossá kell tenni, hogyan tartsák tiszteletben az utaskísérők magánéletét – áll a cikkben.

Arról, hogy a repüléstől való félelem ellen mit lehet tenni, pszichológust kérdeztünk a Fókuszban. Az italt nem ajánlja: szerinte kilencszeresen hat az alkohol a levegőben.


Nyitókép:  andresr / Getty Images

#Életmód#repülés#utazás#légiutaskísérő#magánélet#közösségi média#fotó#videózás#fotózás#mobiltelefon

Címlapról ajánljuk