Bámulatos videó: ezt látnánk, ha a hangsebesség 15-szörösével visszatérő rakétadarabon ülnénkA SpaceX Falcon Heavy rakétája három műholdat állított pályára pár nappal ezelőtt, az űripari cég kedden pazar videót tett közzé a rakéta orrkúpjának visszatéréséről.
Tudomány-Tech

Bámulatos videó: ezt látnánk, ha a hangsebesség 15-szörösével visszatérő rakétadarabon ülnénk

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 3. 13:45

A SpaceX Falcon Heavy rakétája három műholdat állított pályára pár nappal ezelőtt, az űripari cég kedden pazar videót tett közzé a rakéta orrkúpjának visszatéréséről.

Helyi idő szerint április 30-án vasárnap újabb sikeres Falcon Heavy küldetést könyvelhetett el a SpaceX. Az űripari magáncég legnagyobb teljesítményű, alapvetően három Falcon-9 fokozatból összetákolt nagy rakétatípusa hatodjára emelkedett el a floridai Kennedy Űrközpontból, este fél kilenc előtt pár perccel. A Falcon Heavy ezúttal három műholdat állított pályára, köztük a legnagyobb a Viasat 6,4 tonnás, szélessávú kommunikációs műholdja, a ViaSat-3 Americas.

A Viasat műholdját olyan magas geostacionárius pályára áll majd, hogy szóba sem került a három rakétafokozat földre való visszatérése. A műhold pályára állítása 4 és fél órával a start után kezdődött meg nagyjából 34 600 kilométeres magasságban.


Mivel ilyen magasságból nem lehet épségben visszahozni a Falcon heavy három fő elemét, ezért ez a küldetés a három korábban már használt Falcon-9 rakéta utolsó útját jelentette. A Falcon Heavy két darabja azonban túlélte az extrém magasságú repülést: a műholdakat védő orrkúp két darabja visszatért a Földre, és Florida partjaitól csaknem kétezer kilométerre ki is halászták őket az Atlanti-óceánból, közölte a SpaceX Twitteren:


A SpaceX kedden közzétett egy videót az orrkúp egyik felének visszatéréséről. A videóhoz azt írták, hogy ez volt a valaha volt legforróbb és leggyorsabb légköri visszatérés a cég történetében. Az orrkúp fő darabjai a hangsebesség 15-szörösével száguldottak, amikor beléptek a Föld légkörébe. A levegő molekuláival súrlódva úgy felhevültek, hogy bámulatosan látványos plazma képződött körülöttük, izzó csíkot húzva maguk mögött. Az orrkúp belsejébe szerelt kamera olyan szemszögből mutatta meg mindezt, mintha egy odaszíjazott űrhajós nézte volna a távolodó világűrt és a páratlan tűzijátékot.

#Tudomány-Tech#tudomány#űrhajózás#spacex#Falcon Heavy#plazma#ma

Címlapról ajánljuk