Tudomány-Tech

Négy perccel a start után felrobbant a SpaceX gigászi rakétája, aminek nagyon örültek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 20. 15:57

Csütörtökön tesztrepülésre indult minden idők legnagyobb űrrakétája, a Starship, a próbakör elején azonban nem tudott leválni a fő fokozatról, pörögni kezdett, majd 29 kilométeres magasságban megsemmisült.

A Texas állambéli Boca Chicából csütörtökön fellőtték a világ legnagyobb űrrakétáját, a SpaceX által épített Starshipet, amelyet a tervek szerint egy 90 percig tartó Föld körüli kör megtétele után Hawaii közelében tért volna vissza az űrből.

Az orbitális tesztet azonban nem tudta befejezni az űrhajó.

Minden idők legnagyobb méretű, legnagyobb teljesítményű űrrakétája magyar idő szerint nem sokkal fél négy után sikeresen elemelkedett a startállásról. A hatalmas, 120 méter magas szerkezet rendben elhagyta a tornyot, majd egyre gyorsabban emelkedni kezdett.

Négy perccel a start után felrobbant a SpaceX gigászi rakétája, aminek nagyon örültek
Az űrtörténelmi jelentőségű start

A rakéta brutális erejét jól szemlélteti ez a halszemoptikás videó, amin az látható, hogy hatalmas mennyiségű törmeléket söpört el a hajtóművekből kiáramló forró gáz, a kép bal szélén parkoló autót hátsó részét szinte leborotválta egy jókora betondarab:


A 8000 tonna tolóerejű fő fokozat 33 Raptor hajtóműve közül hat látszólag nem működött, de ez nem okozott különösebb gondot. 

Négy perccel a start után felrobbant a SpaceX gigászi rakétája, aminek nagyon örültek
33-ból 27

Az már annál inkább, hogy a várakozásokkal ellentétben még a negyedik percben, amikor a rakéta már 40 kilométeres magasságban járt, sem történt meg a fő fokozat leválása. A hatalmas rakéta, csúcsán a fekete hőálló csempékkel borított Starship űrhajóval egyre lassult, inogni kezdett, majd pörgésbe ment át a mozgása és közben egyre veszített magasságából. 

 

Végül a start után 4 perccel, 28 kilométeres magasságban a szerkezet felrobbant és a darabjai a Mexikói-öbölbe zuhantak.


A teszt előtt Elon Musk, a SpaceX tulajdonosa azt nyilatkozta, nem tudja megígérni, hogy az eszköz eljut a Föld körüli pályára, és ő azzal már elégedett lesz, ha a rakéta nem robban fel a startálláson. Ebből a szempontból a csütörtöki teszt sikeresnek mondható. Ezt támasztja alá, hogy az élő közvetítésben tapsot és ujjongást lehetett hallani a SpaceX központjából.


Elon Musk Twitteren reagált a Starship felrobbanására. Gratulált a SpaceX csapatának és azt ígérte, hogy a mostani tapasztalatokkal felvértezve pár hónap múlva sort kerítenek a következő Starship-tesztre:


A milliárdos amerikai üzletember tulajdonában álló űrhajózási vállalat, a SpaceX célja az űrrakéta-programmal, hogy a NASA-val együttműködésben első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.

Bill Nelson, a NASA igazgatója Twitteren gratulált a teszthez, azt hangsúlyozva, hogy a nagy, történelmi jelentőségű eredmények eléréséhez mindig szükség van bizonyos szintű kockázatvállalásra is:

#Tudomány-Tech#tudomány#űrhajózás#űrkutatás#spacex#Starship#teszt#felrobbant

Címlapról ajánljuk