Tudomány-Tech

Ilyen még nem volt: páratlanul szép sarki fény ragyogott Magyarország fölött

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 24. 6:26

Talán még soha nem látott senki Magyarországról ilyen gyönyörű északi fényt.

Vasárnap erős (G3-G4 fokozatú) geomágneses vihar érte el a Földet, amit egy felénk forduló koronalyuk, illetve az abból kilökődő anyag okozott. A Napból kiáramló, nagy energiájú töltött részecskék árama bolygónk légkörében sarki fényt okozott.

Korábban is adódott már úgy, hogy egy-egy erősebb geomágneses vihar után hazánk magasabban fekvő részeiről halványan látni lehetett az északi fény foszlányait, ezúttal azonban minden eddiginél délebbre húzódott le a fényjelenség. Ez azt jelentette, hogy olyan fél tíz és fél tizenegy között Magyarország több pontjáról is jól látható volt az északi fény.

A szerencsések (ahol nem volt felhős az ég és aki kapott riasztást a várható jelenségről) olyan látványban részesülhettek, amilyenre évtizedek óta nem volt példa:


Érdemes figyelemmel követni, hogy alakul hétfőn az űridőjárási helyzet, hátha még egy este részünk lesz a káprázatos jelenségben. 

Nyitókép: Németországból is csodás látványt nyújtott a vasárnap éjszakai északi fény – Fotó: Cevin Dettlaff/picture alliance via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#űridőjárás#északi fény#geomágneses vihar

Címlapról ajánljuk