Tudomány-Tech

Meteorit csapódott egy német családi házba

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 28. 12:27

Az űrből érkező fekete kődarab öszetört egy cserepet.

Április 25-én, kedd délután meteorit hullott Elmshorn német város egyik lakóházára, jelentették német lapok. A Hamburgtól északra, az Elba és a Krückau folyók találkozásánál található város kertes házas részén egy családi ház tetejét találta el az űrből érkező kő.

A meteoritot azután fedezték fel, hogy a lakók hangos csattanást hallottak. Ijedtükben kihívták a tűzoltókat, akik megállapították, hogy „csak egy kő” okozott kárt.

A meteorit amúgy nem vitt végbe nagy rombolást a tetőben, csupán egy cserép tört össze.


A jellegzetes mattfekete olvadási kéreggel borított, a lepattant sarkain szürke belsőt mutató, 225 grammos kővel szerencsésen járt a ház tulajdonosa. Ha volt biztosítása, a biztosító biztosan kifizeti a tetőben keletkezett kárt. A majd negyedkilós kőért, ráadásul még az összetört cserépért is komoly összeget fizetnek a gyűjtők.

 Az ilyen hullást, amikor pontosan lehet tudni, hogy hol, mikor és hová zuhant a meteorit, ami ráadásként valamilyen földi tárgyban még kárt is okozott, „hammer fall” néven tartják számon a szakértők.

Nyitókép (illusztráció): Meteoritok az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta: Európa Üstökösvadásza című kiállításán a Hesseni Tartományi Múzeumban (Hessisches Landesmuseum Darmstadt) 2017. május 11-én, a megnyitó előtti napon – Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

#Tudomány-Tech#tudomány#meteorit#németország#hammer fall

Címlapról ajánljuk