Tudomány-Tech

Kertészek instant rémálma: így zabálja két pofára az epret az éticsiga

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 22. 20:42

Az eperültetvényekben komoly károkat tudnak okozni a különféle puhatestűek, most egy szuperközeli videón meg is nézhetjük, hogyan falatozik egy csiga a legfinomabb kerti gyümölcsből.

Jens Braun német fotós, az Another Perspective nevű YouTube csatornáján közzétett új videóban azt mutatja meg, hogy miképp majszol epret egy éticsiga, írja a Popular Science.

A csigák jellemzően mindenevők, de étrendjük fő alapanyagai a dísznövények, virágok, gyomok, zöldségek és természetesen gyümölcsök. Pont emiatt a legtöbb kerttulajdonos nem igazán kedveli ezeket a puhatestűeket.

A csigák és közeli rokonaik, a meztelen csigák az állkapcsukkal és egy hajlékony mikroszkopikus fogaikkal, a radulákkal táplálkoznak. A reszelésnek nevezett folyamat során radulák ezrei kaparják fel az ételrészecskéket, majd állkapcsukkal vágják le a nagyobb ételdarabokat.

Jens Braun videója egészen közeli részletekkel szolgál, és elég jól bemutatja, hogy milyen az, ha egy csiga a kertünkben nekilát epret zabálni.


A csigákat részben azért tekintik kártevőnek, mert súlyosan károsíthatják a gyümölcsösöket, megrágva a termést, valamint a fiatal leveleket és hajtásokat.

A csigák sajnos elég szaporák: mivel hermafroditák, minden szaporodási kort elérő csiga rakhat petét, egy párzási időszakban (késő tavasszal, nyár elején) akár hatszor is.

Kertészek instant rémálma: így zabálja két pofára az epret az éticsiga
Csiganász a betonon – Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

Aki szeretné megakadályozni, hogy a csigák megegyék az epret, a talaj gereblyézésével, cserépbe ültetéssel, magaságyással, végső esetben a csigák összegyűjtésével próbálkozzon.

#Tudomány-Tech#tudomány#puhatestűek#csigák#eper#makró#csiga#éticsiga

Címlapról ajánljuk