Tudomány-Tech

Amerikában a repülőjáratok szennyvizéből következtetnének arra, hogy áll Kínában a koronavírus-járvány

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 9:22

A zéró-covid politikát nemrég kukázó ország alig ad információt.

A nemzetközi repülőjáratok szennyvizéből vett mintákkal követnék nyomon az Egyesült Államokban az esetleges új koronavírus-variánsokat, miután Kínában meredeken nő a fertőzések száma. A szennyvízminták révén a mutációk kialakulását lehet pontosabban nyomon követni, amiről Kína nem ad megfelelő tájékoztatást.

A Guardian által idézett járványügyi szakértők szerint a szennyvízminták elemzése jobb megoldás a vírus nyomon követésére és az Amerikában való terjedésének lelassítására, mint a héten bejelentett utazási korlátozások, melyek értelmében negatív koronavírus-teszt bemutatására kötelezik a Kínából érkezőket.

Francia kutatók korábban épp a szennyvízminták elemzésével mutatták ki, hogy a negatív teszt megkövetelése a repülőjáratokon nem véd az új variánsoktól, az Etiópiából érkező repülőjáratok szennyvizében ugyanis annak ellenére kimutatható volt az omikron variáns jelenléte, hogy a gépeken csak negatív teszttel rendelkező utasok voltak.

A brit Airfinity egészségügyi adatszolgáltató becslése szerint Kínában naponta mintegy kilencezer halálos áldozata lehet a koronavírus-járványnak, ami közel duplája az egy héttel ezelőtti becslésnek. A járvány novemberben kezdett végigsöpörni Kínán, miután felhagytak az országban a zéró-covid politikával. Az Airfinity szerint december elseje óta 18,6 millióan fertőződtek meg Kínában, ahol a halálesetek száma elérhette a százezret. Arra számítanak, hogy a járvány január 13-án csúcsosodik ki 3,7 milliós napi fertőzésszámmal.

A kínai egészségügyi hatóságok hivatalosan néhány ezer napi esetről számolnak be, ugyanakkor a PCR-tesztelőhelyek országos hálózatát nagyrészt felszámolták, és a hatóságok a járvány megelőzéséről a megbetegedések kezelésére tértek át.

Az Európai Unió egészségügyi szerve csütörtökön azt közölte, hogy jelenleg nem látják indokoltnak a Kínából érkezők kötelező tesztelését az uniós lakosság magas fokú védettségére és a Kínában jelen lévő vírusvariánsokra való tekintettel. A WHO vezetője viszont a Twitteren arra szólította fel Kínát, hogy átfogóbb adatokat közöljön a járványhelyzetről, ennek hiányában szerinte érthető, ha a világ országai olyan intézkedéseket hoznak, amelyek szerintük a lakosságuk védelmét szolgálhatják.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#kína#covid#koronavírus#szennyvíz#járvány

Címlapról ajánljuk