Külföld

A belgák nem a kínai utasokat, hanem a repülőgépük szennyvizét fogják tesztelni

rtl.hurtl.hu

2023. január 4. 16:43

A belga egészségügyi miniszter szerint a kínai fertőzöttek nem jelentenek jelentős veszélyt az országra.

A Kínából Belgiumba érkező utazókat érintő új intézkedéseket jelentett be a belga kormány a koronavírus-járvánnyal összefüggésben: tesztkötelezettség nem lesz, de a repülőgépek szennyvizét elemezni fogják új vírusvariánsok után kutatva, írja a The Brussels Times című, angol nyelvű brüsszeli hírportálra hivatkozva az MTI. (Hasonlóan jár el az USA, ott a kínai járványhelyzetre próbálnak következtetni a repülőn gyűjtött szennyvízből.)

Frank Vandenbroucke belga egészségügyi miniszter azzal indokolta az intézkedés fontosságát, hogy Belgium további információkat tudjon gyűjteni az új koronavírus-variánsok lehetséges terjedéséről.

Ami ma Kínában történik, az drámai

– mondta Vandenbroucke, aki megjegyezte: belga kormányt aggasztja a fertőzöttek és a halálesetek nagy száma Kínában, de a kínai esetszámok nem okoznak azonnali kockázatot Belgiumban, köszönhetően a nagyarányú beoltottságnak.

A miniszter tájékoztatása szerint a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérre Kínából érkező közvetlen járatok közül heti két repülőgép szennyvizét fogják vizsgálni, ami lehetővé teszi a vírus genomjának, azaz teljes örökítő információjának vizsgálatát az esetleges új variánsok kimutatására. Emellett a repülőgép utasainak, illetve azoknak, akik az elmúlt hét napban Kínában jártak, és tüneteket mutatnak, gyorstesztet és lehetőség szerint PCR-tesztet kell végezniük.

Az elmúlt egy hétben átlagosan naponta 1440 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban, ami egyszázalékos emelkedést jelent az előző hétnapos időszakhoz képest. Naponta átlagosan 130 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, 19 százalékkal többet, mint az előző héten. Jelenleg 1985 fertőzöttet ápolnak belga kórházakban. Belgiumban naponta átlagosan 10-en halnak meg a fertőzésben, ez a mutató 41 százalékos emelkedést mutat.

Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#kína#koronavírus#repülő#szennyvíz#teszt

Címlapról ajánljuk