Külföld

Szerdán tárgyal az EU a kínai járványhelyzetről

rtl.hurtl.hu

2023. január 2. 15:01

Eddig csak Olaszország szorgalmazott külön intézkedéseket.

Az EU-tagállamok kormányainak egészségügyért felelős tagjai szerdán fognak tárgyalni a kínai koronavírus-járványt érintő egységes uniós fellépésről – ezt a Reuters tudósítása szerint az Európai Unió új, svéd soros elnöksége jelentette be, miután a decemberi egyeztetéseken nem született döntés.

Az uniós kormányok, az EU egészségügyi szervei és a WHO december 29-i egyeztetésén Olaszország szorgalmazta, hogy a többi tagállam is kövesse példáját és tesztelje a Kínából érkezőket. Más tagállamok viszont nem látják ennek szükségét annak ellenére, hogy a kínai lazítások új járványhullámot indítottak el.

Az egészségügyért felelős uniós biztos, Sztella Kiriakídisz a tagállamok kormányainak küldött levélben egyebek mellett azt szorgalmazta, hogy a repülőtereken is vizsgálják a szennyvizet az esetleges új vírusvariánsok után kutatva. A biztos éberségre intett amiatt, mert Kínából nem érkeznek megbízható járványügyi adatok.

Az uniós járványmegelőzési központ múlt héten azt közölte, hogy a Kínában terjedő vírusvariánsok jelen vannak az Európai Unióban is, ugyanakkor az uniós polgárok átoltottsága viszonylag magas, ezért nem javasol külön járványügyi intézkedéseket a Kínából érkező emberekkel szemben.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#kína#koronavírus#európai unió#tesztelés#covid#járvány

Címlapról ajánljuk