Külföld

Kína szerint a rendszerüket támadják azzal, ha korlátozzák a beutazásukat a járvány miatt

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 18:58

Újabb országok vezettek be korlátozásokat a Kínából beutazókkal szemben. A WHO szerint ez érthető, mert Kínából nem érkezik széleskörű tájékoztatás a járványról.

Újabb országok vezettek be beutazási korlátozásokat a Kínából érkezőkkel szemben a koronavírus-fertőzöttek számának kínai gyors növekedése miatt.

  • Európában Olaszország után másodikként Spanyolország is bejelentette pénteken, hogy a Kínából érkezőknek koronavírustesztet kell végeztetniük, vagy teljes oltási sorral kell rendelkezniük a belépés előtt. Az intézkedés életbe lépésének pontos dátumáról később döntenek.
  • Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkező utazóra. Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden 2 évnél idősebb beutazóra – amerikai állampolgárokra is – érvényes, aki Kínából érkezik. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.
  • Dél-Korea pénteken közölte, hogy hétfőtől csak 24 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az országba a Kínából érkezők, csütörtöktől pedig minden Dél-Koreába érkezőre vonatkozik a kötelező negatív koronavírusteszt.
  • Japán is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat vezet be.
  • Az Európai Unió is további intézkedéseket fontolgat. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa csütörtökön felszólította az tagállamokat: vizsgálják felül a nemzeti megfigyelő intézkedéseket és szükség esetén fokozzák ezeket.
  • Az izraeli egészségügy-minisztérium is bejelentette pénteken, hogy kötelezővé teszik a Covid-tesztet a Kínából érkező külföldi utasok számára.
  • Malajzia közölte, hogy a nemzetközi repülőtereken lázat fognak mérni.

A kínai állami média bírálta a több kormány által is bevezetett korlátozó intézkedéseket. A Global Times című angol nyelvű napilap csütörtök este alaptalannak és hátrányosan megkülönböztetőnek nevezte ezeket, megjegyezve, hogy a valódi céljuk a Kína által három éven át kifejtett Covid-ellenes erőfeszítések szabotálása és az ország rendszere elleni támadás.

Kína január 8-tól megszünteti a beutazók számára eddig kötelező karantént, de továbbra is kötelező a két napnál nem régebbi koronavírusteszt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtök este érthetőnek nevezte az egyes országok által meghozott korlátozó intézkedéseket, tekintettel arra, hogy Kínából nem érkezik széleskörű tájékoztatás.

Kínában a korábbi korlátozások december 7-i eltörlése óta gyorsan nő a fertőzöttek száma. Csak december első három hetében hivatalosan meg nem erősített hazai becslések szerint 248 millió embert fertőzött meg a koronavírus.

Nyitókép: Védőmaszkos utas a pekingi nemzetközi repülőtéren 2022. december 29-én. Fotó: MTI/AP/Andy Wong.

#Külföld#kína#koronavírus#járvány#koronavírus-járvány#who#korlátozás

Címlapról ajánljuk