Külföld

Kínában újra tombol a Covid: 250 millióan kaphatták el a koronavírust decemberben, de ennek megvan az oka

rtl.hurtl.hu

2022. december 24. 12:56

A kínai járványmegelőzési központ igazgatóhelyettese arról beszélt zárt ajtók mögött, hogy Peking és Szecsuán tartomány lakosságának több mint a fele fertőződött meg, a számok pedig még nőnek.

A kínai hatóságok nem nyilvános becslései szerint 250 millió ember – a teljes kínai lakosság 18 százaléka – lehetett koronavírus-fertőzött december első húsz napjában, miután Peking enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat – írja a Financial Times.

A lap forrásai szerint a becslés a kínai járványmegelőzési központ igazgatóhelyettese, Szün Jang részéről hangzott el a héten egy zárt ajtók mögött tartott tájékoztatón.

A Financial Timesnak két, a bizalmas tájékoztató tartalmát ismerő illetékes elmondta: az értekezleten Szün Jang kijelentette, hogy Peking és Szecsuán tartomány lakosságának több mint a fele fertőződött meg a koronavírussal, és a fertőzöttek száma még mindig emelkedik.

A brit lap kiemeli, hogy a kínai országos közegészségügyi bizottság hivatalosan közzétett adatai szerint csak 62 592 koronavírus-fertőződés történt december első három hetében.

Pekingben és más kínai nagyvárosokban a koronavírus-fertőződési hullám „elöntötte” a kórházakat, és kevés a szabad ágy a sürgősségi és az intenzív osztályokon – áll a lap beszámolójában.

Kínában december elején, röviddel a szigorú rendszabályok elleni tüntetések után enyhítették a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt járványügyi korlátozásokat. Több városban ismét kinyithattak az éttermek, a bevásárlóközpontok és az iskolák, és számos térségben felhagytak az addig kötelező tömeges tesztelésekkel is.

Szakemberek szerint a mostani járványhullámban közrejátszik az is, hogy a kínai vakcina kevésbé hatékony az omikron variáns ellen, másrészt a két évig tartó zéró covid taktika miatt nem alakult ki nyájimmunitás, így a korlátozások hirtelen feloldás után újra berobbanhatott a járvány.

Nyitókép: Kórházba tolnak hordágyon egy beteget Sanghajban. Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski.

#Külföld#kína#koronavírus#koronavírus-járvány#koronavírus-fertőzés#peking#járványvédelem

Címlapról ajánljuk