Külföld

Hivatalosan hatvanezer halottja van a kínai covidhullámnak

rtl.hurtl.hu

2023. január 15. 8:00

A kínai hatóságokat azzal vádolták, hogy elhallgatják a valódi halálozási adatokat. 

Majdnem hatvanezer ember halt meg covid miatt Kínában december 8-a és január 12-e között – jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok. Pár nappal korábban még azt állították, hogy csak 37 ember halt bele a covidfertőzésbe az elmúlt egy hónapban.

A Kínai Kommunista Párt december elején szüntette be a „zéró covid” járványkezelési stratégiáját, amivel egészen addig igyekeztek teljesen megakadályozni a vírus terjedését, majd a világ többi országához hasonlóan elkezdtek együtt élni a vírussal. Bár a vírus hatalmas sebességgel kezdett el terjedni és több millióan fertőzödtek meg, a hivatalos adatok szerint halálesetek alig történtek.

A kínai hatóságok annak ellenére ragaszkodtak az alacsony halálozást mutató számokhoz, hogy egyértelműen látható volt, hogy sokkal többen halnak meg a szokásosnál. Annyira sokan, hogy a krematóriumok alig bírták a terhelést, és műholdfelvételeken is látszottak azok a tömegek, amelyek a kínai krematóriumoknál és temetkezési vállalkozásoknál gyűltek az országban.

Pekinget évek óta az a vád éri, hogy nem pontosak a covidjárvánnyal kapcsolatos hivatalos kínai adatok, és azok kevesebb fertőzést és halálesetet mutatnak, mint a valóság. A decemberi járványhullám után több kormány és a WHO is arra szólította fel Kínát, hogy pontos adatokat osszon meg a nemzetközi közösséggel.

A hétvégén nyilvánosságra hozott új hivatalos adatok szerint több mint 5500 ember halt meg a vírus okozta légzési elégtelenség miatt, valamint majdnem 55 ezer olyan covidfertőzött halt meg, akiknek más betegségük is volt.

Azonban még ez sem a teljes szám lehet, ebben ugyanis csak azok vannak benne, akik kórházban haltak meg. A fertőzöttek száma pedig egyes számítások szerint több százmillió lehet.

Közben az európai tagállamok aggodalmuknak adtak hangot a kínai járványhullám miatt. Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak elmondta, akár egy új, veszélyesebb mutáns is megjelenhet Kínában.

Nyitókép: Koronavírusos betegek és hozzátartozóik a kelet-kínai Anhuj tartományban fekvő Fujang egyik kórházának sürgősségi osztályán 2023. január 4-én. Fotó: MTI/AP/Chinatopix

#Külföld#kína#covid#koronavírus#járvány#halálozási adatok#hivatalos adatok#peking

Címlapról ajánljuk