Tudomány-Tech

Gigantikus tűzsárkány kígyózott végig a Nap felszínén

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 14. 15:31

A bámulatos jelenséget az Európai Űrügynökség napfigyelő űrszondája kapta lencsevégre.

Különleges felvételt tett közzé a Napról az Európai Űrügynökség (ESA) hétfőn. A videót az ESA napfigyelő űrszondája, a 2020-ban föllőtt Solar Orbiter (SolO) készítette 2022. szeptember 5-én, és a felvételen egy a Nap mágneses mezején keresztülkígyózó plazmacsövet láthatunk.

A jelenség különlegességét az adja, hogy mostanáig nem nagyon figyeltek meg ekkora plazmacsövet: a napkorong jobb alsó negyedében látható, nagy, fényes aktív régióból indulva a bal fölső negyedéig, egy kisebb, halványabb aktív régióig kígyózik végig a forró gáz, mint valamiféle gigászi tűzsárkány. Az alábbi timelapse felvételen látható 1-2 másodperces jelenség a valóságban nagyjából 3 óráig tartott, a plazmakígyó a becslések szerint másodpercenként 170 kilométeres sebességgel cikázva tette meg a hatalmas távolságot.


„A plazma az egyik oldalról a másikra áramlott, de a mágneses mező nagyon megtekeredett. Ezért látjuk ezt az irányváltást, mert egy csavart szerkezetre nézünk” – mondta a kígyózó mozgásról David Long, a brit Mullard Space Science Laboratory (UCL) munkatársa, aki a jelenség vizsgálatát vezeti.

A Nap több mint egymillió Celsius-fokos légköréhez képest némileg hűvösebb, plazmaállapotú gázokból álló, a Nap mágneses mezejében megtekeredő cső egy sokkal nagyobb kitörés előfutára volt, írja az ESA, hozzátéve, hogy az aktív régió, ahonnan a kígyó elindult, később kitört, és több milliárd tonna plazmát lökött ki az űrbe. Ez pedig felveti annak lehetőségét, hogy a kígyó egyfajta előfutára volt ennek az eseménynek.

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nap#plazma#európai űrügynökség#solar orbiter#kígyó#tűzsárkány

Címlapról ajánljuk