Tudomány-Tech

Féltik a holdrakétát a közelítő trópusi vihartól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 25. 6:34

Az Artemis keddre tervezett indítása elmarad, a hatalmas rakétát valószínűleg visszaviszik az összeszerelő csarnokba.

Ezúttal a kedvezőtlen időjárás miatt halasztják el a NASA első Artemis-küldetésének startját. A NASA szombaton azt közölte, hogy a Florida partjai felé közelítő Ian trópusi vihar miatt lemondanak a szeptember 27-i, keddi indítási lehetőségről.

Az Ian trópusi vihar várhatóan a jövő héten éri el Floridát, ahol a Kennedy Űrközpont található. Szombat délelőtt az amerikai űrhajózási hivatal illetékesei úgy döntöttek, hogy elhalasztják a startot, és felkészülnek a Space Launch System (SLS) rakéta és az Orion űrhajó összeszerelő csarnokba történő visszavitelére.

A mérnökök vasárnap döntenek arról, hogy valóban vissza kell-e szállítani a hatalmas rakétát az összeszerelő csarnok biztonságot jelentő falai közé, miközben folyamatosan figyelik az időjárási helyzet alakulását. Ha az Artemis I küldetés vezetői a visszagurítás mellett döntenek, az vasárnap késő este vagy hétfő kora reggel kezdődhet meg.

Az Artemis-program célja, hogy a NASA pár éven belül újra űrhajósokat juttasson a Holdra, majd később a Marsra vagy távoli aszteroidákra is. Az első Artemis-küldetés még ember nélküli lenne, amivel az SLS rakétát tesztelnék, hogy rendben működik-e. Eddig többször is el kellett halasztani a startot, mert sorozatos hibák merültek fel a folyékony üzemanyag betöltése során.

Nyitókép: NASA Kennedy Űrközpont / Facebook

 

#Tudomány-Tech#nasa#artemis program#artemis-1#holdrakéta#trópusi vihar#tudomány#űrkutatás

Címlapról ajánljuk