Tudomány-Tech

Lefújta a gigászi holdrakéta első startját a NASA

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 29. 15:25

Az Artemis program első tesztrepülése során személyzet nélkül kerülte volna meg a Holdat az Orion űrhajó, de hajtóműgondok miatt erre kicsit várni kell még.

Az egész világ Floridára, a Kennedy Űrközpontban tornyosuló rakétára figyelt hétfőn. Magyar idő szerint hétfőn délután indult volna ugyanis első útjára az amerikai űrkutatási hivatal hatalmas Holdrakétája, az SLS (Space Launch System). 

Az SLS hajtóművei évtizedes fejlesztés után dübörögtek volna fel, hogy az Artemis-1 küldetés során holdkerülő pályára állítsák az Orion űrhajót. A személyzet nélküli Artemis-1 küldetés mindenekelőtt tesztcélokat szolgál, a NASA mérnökei a lehető legtöbb adatot szeretnék a segítségével begyűjteni a kritikus űrhajózó rendszerek működéséről, mielőtt az Artemis-2 küldetéssel már űrhajósokat küldenének az űrbe.

A várva várt hétfői rajtot azonban végül el kellett halasztani, magyar idő szerint 14 óra körül megállították a visszaszámlálást. Ennek két oka is volt: egyrészt repedéseket találtak a rakéta főfokozatának burkolatán, másrészt a főfokozat 3-as számú hajtóművénél hibát észleltek.

A mérnökök a repedések kérdését viszonylag hamar rövidre zárták, arra jutottak, hogy csupán a szigetelés (a jellegzetes narancssárga burkolat) repedezett meg, nem maga az üzemanyagtartály. Ettől még a rakéta terv szerint útnak indulhatott volna, az űrsiklóktól örökölt, több mint 10 éves RS-25 hajtóművel azonban komolyabb gond adódott: akárhogy próbálkoztak a hűtőközegként is szolgáló folyékony hidrogén megfelelő pumpálásával, a hajtómű nem érte el a starthoz szükséges üzemi hőmérsékletet. Az elsődleges információk szerint valahol szivárgás van az üzemanyag-vezetékekben. Emiatt végül magyar idő szerint 14:44-kor a NASA lefújta a startot.


Az Artemis-1 küldetés következő próbastartjára leghamarabb pénteken, magyar idő szerint 18:48-kor nyílik lehetőség. A hétfői kísérlet során begyűjtött adatok mindenképp hasznosak lesznek a későbbre halasztott tesztrepüléshez. Az Artemis-program fő célja, hogy a NASA állandó bázist hozzon létre a Hold déli pólusa közelében, majd később embert juttasson a Marsra.

Nyitókép: Joel Kowsky / NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nasa#sls#artemis program#artemis-1#halasztás

Címlapról ajánljuk