Tudomány-Tech

Meghalt a földönkívüli élet utáni kutatás pápája

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 2. 19:40

Frank Drake, világhírű csillagász arra tette fel életét, hogy más intelligens élet jeleit kutassa az Univerzumban.

92 éves korában elhunyt Frank Drake csillagász, írja az Ars Technica. A halálhírt családja jelentette be szeptember 2-án, pénteken: a világhírű tudóst kaliforniai otthonában, békés körülmények között érte a halál.

Drake a rádiócsillagászat egyik legismertebb kutató csillagásza volt, többek között az Puerto Rico-i Arecibo rádióteleszkóp igazgatójaként is tevékenykedett. Világhírre a nevét viselő egyenlettel és a SETI-tevékenységekben (Search for Extraterrestrial Intelligence, földön kívüli intelligencia keresése) való részvételével tett szert.

Drake rádiócsillagászatból doktorált, és tudományos pályafutása kezdetén is elsősorban a csillagászatra összpontosított, ennek kicsúcsosodásaként lett 1966 és 1968 között az Arecibo-obszervatórium vezetője.Meghalt a földönkívüli élet utáni kutatás pápája (A világszerte jól ismert rádióteleszkóp 2020-ban összeomlott.)

Meghalt a földönkívüli élet utáni kutatás pápája
Drake otthonában (az ólomüveg ablak az Arecibo-üzenetet ábrázolja) – Fotó: Ramin Rahimian for The Washington Post via Getty Images

Frank Drake életét később annak szentelte, hogy más intelligens élet jeleit kutassa az Univerzumban. Ezen a téren a legjelentősebb hozzájárulása a Drake-egyenlet megfogalmazása volt 1960-ban. Ez a formula segít meghatározni, hogy a csillagközi tér egy adott részében, például a Tejút-galaxisban, hány egymással kommunikálni képes civilizáció létezhet. Igaz, hogy mára elavultnak számít, de hat évtizeddel ezelőtt a Drake-egyenlet jelentős áttörést hozott abban, hogy miképp gondolkodnak a világ csillagászai a Földön kívüli élet lehetségességéről.

A NASA-val együttműködve segített megalkotni az első, a Naprendszert elhagyó űreszközökre rakott üzeneteket: a Pioneer 10 és 11 űrszondákon elhelyezett táblákat és a Voyager-szondákon elhelyezett aranylemezeket.

Meghalt a földönkívüli élet utáni kutatás pápája
A Pioneer-10 űrszonda jól ismert képes üzenete az emberi életről – Fotó: NASA

Frank Drake dolgozott a SETI intézetben is, Carl Sagan mellett meghatározó tagja volt a kuratóriumnak. Arecibo obszervatóriumban részt vett egy olyan projektben, amelynek során rádióüzenetet sugároztak a létesítményből az M13 csillaghalmazba, innentől számítják a SETI aktív működésének kezdetét.

Nyitókép: Ramin Rahimian for The Washington Post via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#csillagászat#frank drake#meghalt#elhunyt#földönkívüliek

Címlapról ajánljuk