Tudomány-Tech

Parkolóhelyet keres a NASA, körbelőtték a Hold déli sarkát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 19. 21:39

Leszállóhelyet keresnek a visszatéréshez, 13 régió közül választják majd ki az Artemis holdküldetés űrhajósainak táborhelyét.

A NASA arra készül, hogy az Artemis-program keretében űrhajósokat küldjön a Holdra. Pénteken az amerikai űrkutatási hivatal azt közölte, hogy az Artemis III küldetéshez lehetséges leszállóhelynek kijelöltek 13 régiót a Hold déli pólusának közelében. Mindegyik régió több lehetséges leszállóhelyet is tartalmaz az Artemis küldetések első landolásához.

Ezeknek a régióknak a kiválasztásával óriási lépést tettünk ahhoz, hogy az Apollo-program óta először ismét embereket küldjünk a Holdra

– mondta Mark Kirasich, az Artemis fejlesztési részlegének helyettes ügyvezetője. Kirasich szerint a Hold déli pólusán végrehajtandó leszállás gyökeresen különbözik majd minden eddigi emberi küldetéstől:

az űrhajósok olyan sötét területekre merészkednek majd, amilyeneket az emberiség eddig még soha nem kutatott fel.

A NASA az Artemis III holdraszálláshoz a következő területeket választotta ki:

  • a Faustini-kráter pereme
  • csúcs a Shackleton-kráter közelében
  • összekötő gerinc a Shackleton-kráter és a de Gerlache-kráter között
  • összekötő gerinc meghosszabbítása a Shackleton-kráter és a de Gerlache-kráter között
  • a de Gerlache-kráter pereme 1.
  • a de Gerlache-kráter pereme 2.
  • a de Gerlache-Kocher-hegy
  • a Haworth-kráter
  • a Malapert-hegy
  • a Leibnitz-Béta-fennsík
  • a Nobile-kráter pereme 1.
  • a Nobile-kráter pereme 1.
  • az Amundsen-kráter pereme

E régiók mindegyike a Hold déli pólusától hat szélességi fokon belül helyezkedik el, és geológiai jellemzőik rendkívül változatosak.

A régiók kiválasztásához a NASA a Lunar Reconnaissance Orbiter holdszonda adatait és több évtizednyi tudományos kutatás eredményeit használta fel. A lehetséges helyszíneket egy az egész ügynökségre kiterjedő, tudósokból és mérnökökből álló csoport értékelte.

A csoport elsősorban biztonsági szempontból elemezte a lehetséges landolási területeket, többek között a terep lejtése, a Földdel való kommunikáció könnyűsége és a fényviszonyok alapján. Ezen kívül a Space Launch System (SLS) rakéta, az Orion űrhajó és a SpaceX által biztosított Starship leszállórendszer kombinált képességeit is figyelembe vették.


Valamennyi vizsgált régió tudományos szempontból azért jelentős, mert közel van a Hold déli pólusához. Ez olyan terület, amely erőforrásokban – például fagyott vízben – gazdag, és állandóan árnyékban lévő területeket, ember által fel nem fedezett terepet tartalmaz.

„A javasolt helyszínek közül több a Hold legrégebbi részei között található, és az állandóan árnyékban lévő régiókkal együtt lehetőséget nyújtanak arra, hogy a Hold történetét eddig nem vizsgált holdi anyagokon keresztül ismerjük meg” – mondta ezzel kapcsolatban Sarah Noble, a NASA bolygótudományi részlegének holdtudományi vezetője.

A NASA a most kijelölt 13 régiót konferenciákon és műhelytalálkozókon vitatja majd meg a szélesebb tudományos és mérnöki közösségekkel. A visszajelzések alapján a közeljövőben szűkítik majd lehetésges landolási helyszíneket, de az is lehet, hogy újakkal bővítik a kört.

Nyitókép: az Artemis III számára kijelölt 13 landolási régió. Mindegyik régió körülbelül 15 x 15 kilométeres területű – Fotó: NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nasa#holdraszállás#artemis program

Címlapról ajánljuk