Tudomány-Tech

Brutális bolygóközi karambolban néhány óra alatt születhetett a Hold

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 4. 18:26

A NASA által bemutatott szimuláció szerint a fiatal, még fortyogó Föld évmilliárdokkal ezelőtt összeütközött egy kisebb bolygóval, és a kifröccsenő kőzetanyagból lett villámgyorsan a Hold.

Elképesztően látványos videót tett közzé kedden az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA. A felvétel a Hold születésének körülményeit szimulálja, egy új teóriát erősítve, ami szerint a Hold egy bolygóközi karambol következtében gyorsan alakult ki.

A kutatók évtizedek óta vizsgálják, hogy miképp alakult ki a Hold. Abban nagyjából egyetértenek a szakértők, hogy évmilliárdokkal ezelőtt a fiatal Földet egy Theia nevű, Mars méretű objektum találta el, és ebből az ütközésből alakult ki a Hold. De hogy pontosan miképp történt mindez, arról még nem alakult ki tudományos konszenzus.

Sok tudós úgy véli, hogy a Hold az ütközés során keletkezett törmelékből alakult ki hónapok vagy évek alatt, úgy, hogy a Föld körül keringve összeolvadt. A NASA által most bemutatott új szimuláció azonban egy másik elméletet állít fel: a Hold azonnal, néhány óra alatt keletkezhetett, amikor a Földről és a Theiáról származó anyag az ütközés után közvetlenül Föld körüli pályára került.


Jacob Kegerreis, a NASA Ames Kutatóközpontjának posztdoktori kutatója szerint teóriájuk a Hold kialakulásának, fejlődésének új vizsgálatához nyit teret. Kegerreis, aki a The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban megjelent, ezen eredményekről szóló tanulmány vezető szerzője, azt nyilatkozta, hogy úgy vágtak bele ebbe a projektbe, hogy nem tudták pontosan, milyen eredményei lesznek a Hold kialakulását modellező, nagy felbontású szimulációknak. Éppen ezért nagy meglepetés volt számukra, amikor az ütközéstől számított pár óra múlva már egy Hold-szerű objektum keringett a szimulált Föld körül.

A kutatás során használt szimulációk a legrészletesebbek közé tartoznak a maguk nemében, a Hold keletkezésének vagy más óriási becsapódások tanulmányozására futtatott szimulációk közül ezek eddig a legnagyobb felbontásúak.

A Hold titkai

A korábban uralkodó elméletek egyik kiemelkedő rejtélye, hogy miért olyan hasonló a Hold összetétele a Földéhez. A korábbi forgatókönyvek szerint, amikor a Theia a Földdel ütközött és anyaga Föld körüli pályára került, csak egy kis földi anyaggal keveredett. Ez azonban kevéssé valószínű, mivel a Holdról származó kőzetminták nagyon hasonló izotópos jeleket mutatnak, mint a földi kőzetek, ellentétben a Marsról vagy a Naprendszer más részeiről származó kőzetekkel. Ez azt valószínűsíti, hogy a Holdat alkotó anyag nagy része eredetileg a Földről származik, kivéve, ha a Theia izotópokban is hasonló volt a Földhöz, aminek azonban elég kicsi az esélye.

A most bemutatott gyorsabb keletkezési elmélet tisztább és elegánsabb magyarázatot kínál. Emellett új válaszokat adhat más megoldatlan rejtélyekre is. Ez a forgatókönyv például a Holdat egy szélesebb pályára helyezi, úgy, hogy a magja nem teljesen olvadt, ami magyarázatot adhat olyan tulajdonságokra, mint a Hold dőlt pályája és vékony kérge.

Ahhoz, hogy kiderüljön melyik elmélet a helyes, a NASA szerint a jövőbeli Artemis-küldetések által a Földre visszahozott kőzetminták elemzésére lesz szükség. Amint a tudósok hozzáférnek a Hold más részeiről és a Hold felszíne alatt mélyebben fekvő területekről származó mintákhoz, össze tudják majd hasonlítani, hogy a valós adatok hogyan illeszkednek ezekhez a szimulált forgatókönyvekhez, és hogy ezek mit árulnak el a Hold több milliárd éves történelméről. És azon túl, hogy többet tudunk meg a Holdról, ezek a tanulmányok közelebb vihetnek minket annak megértéséhez is, hogy a mi Földünk hogyan vált azzá a világgá, amely ma az életnek otthont ad.

Nyitókép: NASA Ames Research Center

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#nasa#hold#föld#szimuláció

Címlapról ajánljuk