Tudomány-Tech

Egy hét múlva a Jupiter fogja uralni az éjszakai égboltot

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 20. 18:06

Szeptember 26-án évtizedek óta nem látott közelségben lesz hozzánk Naprendszerünk legnagyobb bolygója.

Szűk egy hét múlva, szeptember 26-án, hétfőn, rég nem látott közelségben lesz a Földhöz a Jupiter, hívta fel a figyelmet a NASA. Ha az időjárás is kegyes lesz a csillagos égbolt kedvelőihez, akkor Naprendszerünk legnagyobb bolygója lesz az éjszakai égbolt legfényesebb objektuma. Mivel a Hold is épp csak kijövőben lesz az újhold fázisból, ezért a Jupiter gyönyörű fényes pöttyként lesz megfigyelhető.

A Jupiter ekkor teljes oppozícióban lesz, ami azt jelenti, hogy a Földről nézve egy képzeletbeli egyenesen épp ellentétes oldalon lesz a Nappal, azaz a bolygó felénk forduló oldalát 100 százalékban megvilágítja központi csillagunk.

A Jupiter oppozíciója 13 havonta következik be, ezen alkalmakkor a bolygó nagyobbnak és fényesebbnek tűnik, mint az év bármely más időszakában. A mostani oppozíció annyiból különleges, hogy a Jupiter 59 évvel ezelőtt volt ennyire közel a Földhöz. (Ennek oka, hogy sem a Föld, sem a Jupiter nem tökéletes körpályán kering a Nap körül, azaz a bolygók az év során különböző távolságban haladnak el egymás mellett.)

Mivel a Jupiter Földközelsége ritkán esik egybe az oppozícióval, a jövő héten várható látvány rendkívüli lesz. A Jupiter körülbelül 591 millió kilométerre lesz a Földtől, nagyjából olyan közel mint legutóbb 1963-ban. (Amikor a Jupiter keringése során a legtávolabb jár, akkor mintegy 966 millió kilométer választja el a Földtől.)

A Jupiter fényes pöttye szabad szemmel is nagyon szépnek ígérkezik majd, de érdemes lesz egy jobb távcsővel is kémlelni majd a bolygót. Ekkor a Jupiter felhősávjai, jellegzetes vörös foltja is megfigyelhető, négy nagyobb holdjáról nem is szólva. Érdemes lesz hétfő este felkeresni egy közeli csillagdát, ahol tartanak bemutatót a jeles alkalomból.  A Magyar Csillagászati Egyesület tájékoztatása szerint felhőmentes ég esetén a Jupiter egész éjjel megfigyelhető lesz, fényesen ragyog majd a déli égen.

Nyitókép: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#csillagászat#jupiter#bolygó

Címlapról ajánljuk