Tudomány-Tech

Magáncégek segíthetnek megmenteni a Hubble űrtávcsövet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. szeptember 30. 16:33

A NASA és a SpaceX aláírt egy egyezményt, ami az első lépés ahhoz, hogy a Hubble még jó pár évvel tovább szolgálhassa az űrkutatást.

A NASA és a SpaceX csütörtökön, szeptember 22-én aláírta a SpaceX és a Polaris Program által kidolgozott megállapodást, amelynek célja a Hubble űrtávcső megmentése, közölte a NASA. A megállapodás lényege, hogy vizsgálni fogják a SpaceX és a Polaris Program ötletének megvalósíthatóságát, ami pedig nem más, mint a SpaceX egyik Dragon űrhajójával megemelni a Hubble űrteleszkóp Föld körüli pályáját.

A SpaceX és a Polaris Program mindezt a ingyen és bérmentve hajtaná végre, azaz a NASA-nak és az amerikai adófizetőknek nem kerülne közvetlenül egy centjébe sem a Hubble megmentése, miközben a tudomány, a csillagászat, az űrkutatás sokat nyerne a Hubble üzemidejének meghosszabbításával.

A következő, nagyjából hat hónapig tartó időszakban azt vizsgálják a NASA, a SpaceX és a Polaris szakemberei, hogy lehetséges-e a Hubble űrteleszkópot biztonságosan megközelíteni egy Dragon űrhajóval, össze tudnak-e kapcsolódni vele, és képes-e a SpaceX űrhajója stabilabb pályára állítani a küldetése végén járó teleszkópot.

A Hubble 1990 óta kering a Föld körül, egyre csökkenő, jelenleg körülbelül 540 kilométer magas pályán. Az eredetileg tervezett üzemidejét 2020-ban betöltötte, de még 2030-2040-ig működőképes maradhat. A Hubble magasabb, stabilabb pályára állítása még ennél is több évvel meghosszabbíthatná az élettartamát. Ha ez nem történik meg, a Hubble az eredeti tervek szerint a Föld légkörébe érve megsemmisül.

A SpaceX Elon Musk milliárdos űripari cége, a Polaris Programot Jared Isaacman üzletember, magánűrhajós hozta létre, részben a Hubble megmentésének céljából.

Nyitókép: NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#űrkutatás#hubble#spacex#nasa#polaris program

Címlapról ajánljuk