Tudomány-Tech

Ilyen még nem volt: elkapta a majomhimlőt a kutya a gazdáitól

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 12:31

Azt még nem tudják, hogy az állat képes-e embereket tovább fertőzni.

Először terjedt emberről állatra a majomhimlő, számolt be a CNN. Egy olasz agár fertőződött meg nem sokkal azután, hogy gazdái megbetegedtek. 

A nyitott kapcsolatban élő két férfinél Párizsban, június elején igazolták a fertőzést, majd 12 nappal a tünetek megjelenésétől, négyéves kutyájukon is felbukkantak a kiütésszerű foltok, és az állatot pozitívan tesztelték a majomhimlőre.

Kiderült, az állat egyágyban aludt gazdáival, és amikor észlelték magukon a tüneteket, a pár odafigyelt rá, hogy a kutya ne érintkezzen más állatokkal és emberekkel. 

Szakértők szerint ez valóban új, de nem meglepő információ. Dr. Rosamund Lewis, az Egészségügyi Világszervezet témában illetékes képviselője szerint az eddigiekben a vírus állatról emberre terjedését ismerték, de ez az első olyan eset, amikor ember fertőzött meg állatot. 

Az ajánlás eddig is úgy szólt, hogy az állatokat érdemes elkülöníteni a fertőzött családtagoktól, ezt megelőzés céljából tanácsolták, tette hozzá. Az még ugyanakkor rejtély, hogy a kutya képes lesz-e embereket tovább fertőzni. 

Nyitókép: Illusztráció / Getty Images

#Tudomány-Tech#majomhimlő#fertőzés#kutyák#gazdák#franciaország#párizs#who

Címlapról ajánljuk