Tudomány-Tech

Nukleáris háború: ötmilliárd ember halna éhen, Kína és Németország szinte teljesen kihalna

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 10:01

Egy, a patinás Nature Food magazinban megjelent friss tanulmány azt vizsgálta, hogyan hatna az élelmezésre egy atomháború. A halottak számát az ebben elhunytak fölött kell érteni.

Egész népeket pusztítana el egy atomháború egy friss tanulmány szerint, amit a Rutgers Egyetem kutatói a Nature Food című tudományos folyóiratban publikáltak. Azt vizsgálták, hogy a csata több tízmillió halottján felül az összeomló klíma és mezőgazdaság miatt még mennyien halnának meg. A legoptimistább forgatókönyv szerint is vagy egymilliárd ember, a pesszimista előrejelzés alapján pedig ötmilliárd ember halna éhen két éven belül.

A tudósok megállapították, hogy az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, vagy éppen Kínában majdnem mindenki halott lenne a második év végére.

A borzalmas számok úgy jöttek ki, hogy megnézték, a nukleáris tüzek okozta korom mennyivel csökkentené a napfényt, és emiatt mennyivel lenne hidegebb a bolygó. 

Kiderült, hogy a legtöbb országban legalább 90 százalékkal csökkenne a kalóriabevitel.

Maradnának azonban lakható részei a bolygónak. Kiderült, hogy Ausztráliában, Argentínában, Panamában, Paraguayban és Haitin megmaradna annyi mezőgazdasági termelés, ami képes lenne ellátni a lakosságot. Ausztráia kapcsán Alan Robuck, a New Jersey-i Rutgers Egyetem professzora elmondta:

Képzelhetik, hogy mennyi éhes menekült zúdulna oda Ázsiából.

Vagyis a megmaradt talpalatnyi élhető területekért is ádáz küzdelem bontakozhat ki. A kutatás most nemcsak az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt, hanem azért is aktuális, mert szakértők szerint még a hidegháború idején is biztonságosabb hely volt a világ, mint most.

Nyitókép: Alain Nogues /Sygma / Sygma via Getty Images

#Tudomány-Tech#atomháború#nukleáris tél#éhhalál#mezőgazdaság#lehűlés

Címlapról ajánljuk